DANIEL CONSTANTIN: Fondurile Europene şi combaterea evaziunii, principalele surse de finanţare a ţării

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 13 decembrie 2013

Fondurile Europene şi combaterea evaziunii, principalele surse de finanţare a ţării

Primul draft al PNDR, în ianuarie - februarie 2014

Principalele surse de finanţare pentru ţara noastră, dar şi pentru sectorul agricol sunt fondurile europene şi combaterea evaziunii fiscale, a declarat, ieri, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin, în cadrul unei conferinţe. Totodată, domnia sa a atras atenţia că fondurile europene alocate sectorului agricol în următorul exerciţiu fiscal, în valoare de 8,1 miliarde euro, nu sunt suficiente pentru a acoperi toate nevoile agricole, motiv pentru care trebuie gestioante responsabil. Astfel, îmbunătăţirea performanţei sectorului agro-alimentar corelată cu dezvoltarea infrastructurii în mediul rural şi creşterea nivelului de trai al populaţiei rurale vor fi priorităţi pentru ţara noastră în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), potrivit lui Daniel Constantin. Primul draft al PNDR 2014-2020 va apărea în ianuarie - februarie 2014, fiind întârziat de acordul european pe noua Politică Agricolă Comună.

Punctele forte ale ţării noastre comparativ cu media europeană sunt reprezentate, în opinia ministrului, de valoarea sectorului agricol (6% versus 1,7% media europeană) din totalul valorii adăugate brute, rata mică a şomajului (7% versus 10,5% media europeană) precum şi potenţialul de suprafaţă agricolă care poate fi exploatată în regim ecologic. În schimb, suntem mult sub media europeană la indicatori precum gradul de înzestrare tehnică pe agricultor (350 de euro), creditele bancare acordate (circa110 euro/hectar), productivitatea în industria alimentară (9.086 euro/persoană) sau nivelul de instruire al managerilor exploataţiilor agricole (2,5%).

Aceştia sunt unii dintre indicatorii care vor sta în spatele noului PNDR ce va avea trei obiective principale: creşterea competitvităţi sectorului agricol, gestionarea durabilă a resurselor naturale şi combaterea schimbărilor climatice, precum şi dezvoltarea teritorială echilibrată.

Franz Fischler: "Fermierii români trebuie să înţeleagă că a coopera nu înseamnă reîntoarcerea la sistemul comunist al CAP-urilor"

România ar trebui să devină o marcă din punct de vedere al sectorului agricol, potrivit lui Franz Fischler, fost comisar european pentru agricultură. Domnia sa recomandă ţării noastre opt direcţii de dezvoltare a sectorului, două elemente esenţiale fiind modernizarea şi cooperarea între fermieri. Astfel, pentru a deveni o marcă, ţara noastră trebuie să modernizeze producţia şi procesarea în tandem, iar cooperarea trebuie încurajată la toate nivelurile. De asemenea, pentru a creşte competitivitatea avem nevoie de o infrastructură adecvată în zona rurală, alături de un minim de securitate socială, reînoirea satelor, crearea de locuri de muncă non-agricole în zonele rurale şi menţinerea ecosistemelor.

În ceea ce priveşte cooperarea între fermieri, Franz Fischler a declarat pentru ziarul BURSA: "Agricultorii români au o problemă de mentalitate atunci când este vorba de asociere. Cred că asocierea reprezintă o reîntoarcere la sistemul comunist şi acest lucru este eronat". Totodată domnia sa ne-a spus că fermierii mici, care sunt şi cei majoritari la noi, ar trebui să folosească în mod colectiv echipamentele agricole pe care le deţin, să cumpere input-urile (seminţe, pesticide, îngrăşăminte) împreună şi să îşi vândă recoltele tot împreună. "Astfel de demersuri le-ar reduce costurile considerabil", a conchis domnul Franz Fischler.

Din nou, mai multe fonduri mutuale

Până în martie anul viitor, vom avea unul, două sau chiar trei fonduri mutuale, potrivit ultimelor declaraţii ale ministrului de resort. Proiectul legislativ al fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură a devenit unul "cu cântec" în ultima vreme, actul normativ aflându-se de câteva săptămâni pe masa deputaţilor din Comisia de Agricultură, Silvicultură, Pescuit şi Industrii conexe din Camera Deputaţilor. Dacă atunci când a fost iniţiat proiectul, Daniel Constantin cerea organizaţilor de profil să colaboreze în vederea înfiinţării unui singur astfel de fond, acum se pare că şi domnia sa a acceptat ideea că reprezentanţii agricultorilor din ţara noastră nu vor coopera în acest sens.

Surse din sector ne-au spus că la ultima discuţie din Comisia pe Agricultură, ce a avut loc la începutul săptămânii, s-a lăsat cu scandal, deputaţii şi reprezentanţii asociaţiilor din sector eşuând şi de această dată să ajungă la un acord cu privire la organizarea fondului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. din mesajul dumneavoastra se intelege ca ori o tinem intinsa sa primim fonduri europene sau o incordam sa nu dispara ce s-a agonisit...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb