Compania italiană Enel, care a preluat Electrica Muntenia Sud, a anunţat, astăzi, în urma comunicatului Primăriei sectorului 2, că starea precară a reţelei electrice din Bucureşti este rezultatul a multor ani de neglijenţă, având majoritatea echipamentelor învechite, cu durata de funcţionare care depăşeşte 30 sau chiar 40 de ani. Din acest motiv, în anumite zone ale Capitalei, apar întreruperi în alimentarea cu energie electrică.
Oficialii Enel susţin, într-un comunicat remis redacţiei: "Aceasta a fost starea de fapt pe care Enel a preluat-o la privatizarea companiei Electrica Muntenia Sud, în luna iunie 2008. Regretăm discomfortul cauzat clienţilor de avariile reţelei pe fondul echipamentelor şi instalaţiilor învechite şi îi asigurăm că Enel depune toate eforturile ca aceste probleme să fie remediate în cel mai scurt timp. Pentru a remedia această situaţie critică, Enel a iniţiat un plan de investiţii de peste 700 milioane de euro pe parcursul a cinci ani, care depăşeşte cu mult media nivelului anual de investiţii realizate pentru Muntenia Sud înainte de privatizare".
Compania italiană a subliniat că, în anii 2010 - 2012, cel mai mare volum de lucrări din planul de investiţii va fi concentrat asupra modernizării reţelei din Bucureşti, unde este prevăzută introducerea tehnologiei Telecontrol, modernizarea staţiilor electrice şi posturilor de transformare, precum şi înlocuirea de linii electrice. Procesul de modernizare a reţelei va aduce o îmbunătăţire vizibilă a calităţii serviciului de distribuţie pe termen mediu şi nu imediat, din cauza complexităţii lucrărilor care trebuie desfăşurate.
În privinţa situaţiilor de tipul celei care a avut loc joi seară în cartierul Andronache, Enel afirmă că, în această zonă, precum şi în alte cartiere din Bucureşti - de exemplu Ferentari şi Pantelimon - întreruperile dese în alimentarea cu energie electrică sunt cauzate mai ales de furturile de energie electrică şi intervenţiile neautorizate în reţea.
În aceste zone, în sezonul în care se înregistrează temperaturi scăzute, consumul creşte cu până la 40%, peste capacitatea actuală a reţelei. Acest procent suplimentar este cauzat de branşări ilegale.
Echipele de intervenţie ale Enel Distribuţie Muntenia intervin cu operativitate de fiecare dată pentru a remedia defecţiunile din reţea, dar compania atrage atenţia că rezolvarea problemei generate de supraîncărcarea reţelelor nu este posibilă dacă intervenţiile neautorizate în reţea continuă.