Energia verde ajunge, în mare parte, la export

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 martie 2013

Investitorii italieni au dezbătut, ieri, cu reprezentanţi ai autorităţilor române, problema ajustării schemei de sprijin a energiei verzi.

Investitorii italieni au dezbătut, ieri, cu reprezentanţi ai autorităţilor române, problema ajustării schemei de sprijin a energiei verzi.

Consumatorii români rămân cu povara plăţii certificatelor verzi

Consumatorii de energie din ţara noastră suportă una dintre cele mai generoase scheme de susţinere a energiei regenerabile, prin cote obligatorii de certificate vezi. În ultima perioadă, mare parte din energia verde este exportată, deoarece nu există suficientă cerere în ţara noastră.

Octavian Lohan, director în cadrul Transelectrica, a declarat, ieri, într-o conferinţă organizată de Confindustria şi Camera de Comerţ Italiană din România: "În zilele în care eolienele au produs din plin, exportul a crescut pe măsură. Din păcate, consumatorii din ţara noastră nu beneficiază, deocamdată, şi de partea bună a energiei regenerabile, de faptul că este o resursă ieftină, inepuizabilă. Consumatorii români sunt, deocamdată, împovăraţi de costurile cu certificatele verzi".

Domnia sa a explicat de ce s-a ajuns în această situaţie. Marii consumatori de energie şi-au asigurat necesarul pentru anul în curs încheind contracte cu producătorii de energie din surse convenţionale. Astfel, când eolienele au început să producă din plin, au găsit o piaţă saturată. Furnizorii care au cumpărat energia verde au găsit oportunităţi de export.

Oficialul Transelectrica a declarat, pentru ziarul BURSA: "Consumatorii uită că energia obţinută din vânt, soare şi apă este ieftină, din cauza acestui impact al costurilor cu certificatele verzi. Resursele regenerabile sunt foarte ieftine. Faptul că avem din ce în ce mai multe unităţi de producţie din resurse regenerabile ar trebui să ne bucure, nu să ne panicheze. Mai multă energie ieftină pe piaţă este benefică pentru consumatori. Cu cât vor fi mai multe certificate verzi pe piaţă, preţul lor va scădea, la fel şi costurile aferente din facturile consumatorilor".

Preţul de vânzare al energiei regenerabile pe piaţa liberă nu include şi preţul certificatelor verzi acordate producătorilor. Din acest motiv, producătorii de energie regenerabilă pot oferi tarife foarte atractive, creând o presiune şi pe preţurile solicitate de alţi operatori.

Astfel, consumatorii beneficiază de energie la preţuri bune. În contextul actual al pieţei de energie, excedentul de ofertă împinge producătorii la export. Dar costurile certificatelor verzi sunt suportate doar de România.

În prezent, numărul de certificate verzi emise producătorilor de energie regenerabilă nu satisface cererea, motiv pentru care certificatele sunt tranzacţionate la preţul maxim. În curând, având în vedere rapiditatea cu care se pun în funcţiune parcurile eoliene, numărul certificatelor verzi de pe piaţă va acoperi şi va depăşi cererea. Atunci, preţul lor va scădea vertiginos, iar acest lucru se va reflecta şi în facturile tuturor consumatorilor.

Octavian Lohan ne-a mai spus: "Consumatorii pierd din vedere acest aspect sub presiunea costurilor ridicate ale momentului. Practic există o desincronizare între producă-tori şi consumatori. Nimeni nu se aştepta la acest boom al energiei verzi şi necesarul de consum a fost acoperit din surse clasice. Acum producătorii de energie verde nu-şi găsesc clienţi. Consumatorii români trebuie să fie educaţi de către producătorii de energie verde. Producătorii trebuie să-şi facă reclamă şi să-şi găsească piaţă de desfacere în ţară. Aşa şi consumatorii români vor ajunge să beneficieze de energie ieftină".

Mai mulţi consumatori industriali au solicitat Guvernului ajustarea de urgenţă a schemei suport cu certificate verzi, din cauza creşterii vertiginoase a costurilor. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, în premieră, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că intenţionează să ajusteze subvenţia acordată producătorilor de energie regenerabilă. Domnia sa ne-a declarat că analizează următoarele variante: diminuarea preţului maxim al certificatelor verzi, reducerea numărului de certificate acordate producătorilor, introducerea unei taxe pe dezechilibre, exceptarea industriei de la plata certificatelor. Ministrul Niţă a subliniat că nu doreşte ca producţia de energie verde să dispară şi nu doreşte să-i descurajeze pe in-vestitori, pe care îi va consulta înainte de a opera modificări legislative.

Mulţi consumatori industriali sus-ţin că producătorii de energie verde pot trăi liniştiţi numai din preţul certificatelor. Octavian Lohan ne-a spus că lucrurile nu stau aşa: "Producătorii de energie regenerabilă nu-şi pot recupera investiţia numai din certificatele acordate. Au nevoie să-şi vândă energia pe piaţă. Este şi în interesul lor să-şi găsească cumpărători. Dacă autorităţile vor să modifice schema de sprijin cred că trebuie să fie foarte atenţi la modalitatea aleasă. Personal, cred că pot fi luate măsuri astfel încât cererea de certificate să fie depăşită de ofertă şi preţul plătit să coboare".

Investitorii italieni prezenţi ieri la conferinţă au cerut autorităţilor să respecte legea care stabileşte schema de sprijin pentru energia verde şi să nu opereze modificări intempestive. Legea prevede ca scăderea numărului de certificate acordate producătorilor să aibă loc începând din 2014. Diminuarea numărului de certificate este necesară pentru că tehnologiile de producţie s-au ieftinit sem-nificativ în ultimii doi ani.

Mauro Maria Angelini, preşedintele Confindustria, a declarat că investitorii italieni speră ca legislaţia să nu fie schimbată, intempestiv, din acest an, iar Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei, a subliniat că energia regenerabilă este un sector strategic pentru companiile italinene în Româ-nia. Gugliermo Frizi, preşedintele Ca-merei de Comerţ Italiene din Româ-nia, a reproşat autorităţilor române declaraţiile "puţin haotice" pe tema modificării schemei de sprijin pentru certificatele verzi.

Octavian Lohan le-a transmis investitorilor italieni că bursa de energie are o piaţă intra-zilnică, ce poate fi folosită cu succes de producători pentru a vinde energia verde în ţară. Domnia sa a subliniat că, în curând, România va face parte dintr-o bursă regională de energie, care va facilita întâlnirea cererii cu oferta şi va aduce preţuri mai bune pentru consumatori.

Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie), a spus că raportul de monitorizare a pieţei energiilor regenerabile din 2012 va fi gata la finele acestei luni. Raportul va arăta care sunt tehnologiile supracompensate şi câte certificate verzi vor mai primi producătorii începând din 2014.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In afara de dezechilibrele provocate in sistem ,energia verde provoaca si distrugeri iremediabile in ecosistem.

    Am fost vara trecuta pe transfagarasan si trans-alpina si am vazut dezastrul provocat naturii in numele ei. Nu a scapat nici un parau nedistrus prin captare si dirijare catre o microturbina care produce niste microvati , dar ce conteaza ? Traiasca certificatele verzi pe care le suportam cu stoicism pentru prosperitatea unor microinvestitori care obtin macroprofituri. 

    Si apoi de ce sa nu profite si statul putin? 

    Kw de energie , fara taxe costa 0.361. 

    Dupa taxe (certificate verzi ,taxa cogenerare , tva si accize) se ajunge la

    0.593/ kw. Si asta nu e tot :daca citim detaliile de consum o sa constatam ca platim tva si la timbru verde si la cogenerare dar si la acciza. deci tva la taxe: TRAIASCA CONSUMATORUL ROMAN ! 

    Domnii italieni sa dea indicatii la ei si sa fie sector strategic la ei(prosti platesc,nu?).Vad ca tot mai multi "dau indicatii",dupa baroso etc.

    Pretul CV trebuie sustinut de catre industrie si nu de catre utilizatorul casnic. Numai ca industria inseamna acum investitorul strain care nu vrea sa platesca pentru alt investiror strain de la regenerabile. Ambii vor ca sa ia bani de la omul de rand si asta nu se poate face decat cu cei care aproba asa ceva. Adica cu cei de la Putere. Concluzia este: poporul roman va plati CV pentru ca stapanii industriei au la degetul mic guvernantii Romaniei. Vai de noi.... Sa speram ca va intra in vigoare cat mai curand schema de ajutor tip Feed-in -Tariff.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb