GE vrea să revoluţioneze Europa cu "internetul industrial"

ALINA TOMA VEREHA, Corespondenţă din Londra
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 iunie 2013

GE vrea să revoluţioneze Europa cu "internetul industrial"

PIB-ul Europei poate câştiga 2,2 trilioane de euro din economia de energie şi creşterea productivităţii industriale

General Electric (GE), a lansat, ieri, la Londra, un raport despre impactul "internetului industrial" asupra economiei Europei, care se confruntă cu probleme de competitivitate. Jeff Immelt, Preşedinte şi Director General al GE, a explicat că "internetul industrial" este o reţea globală deschisă, care conectează oameni, date şi echipamente. Cu ajutorul datelor transmise prin internet şi cu ajutorul maşinilor şi echipamentelor inteligente, poate fi eficientizat consumul energetic, poate fi optimizată producţia industrială, de la industria aeronautică, la cea energetică şi medicală.

Domnul Immelt a precizat: "Internetul industrial ar putea adăuga 2,2 trilioane euro la PIB-ul european până în anul 2030, oferind o transformare atât de necesară economiei. Totodată, industria ar putea economisi miliarde de euro dacă internetul industrial determină o creştere chiar şi de numai 1% a productivităţii anuale în următorii 15 ani. Prin conectarea la internet a echipamentelor industriale, a ecosistemelor de infrastructură şi lucrătorilor, economiile europene ar putea obţine o eficientizare şi o creştere a valorii economice fără precedent. Internetul industrial înseamnă asocierea celor mai bune tehnologii din lume în vederea soluţionării celor mai mari dificultăţi pe care le întâmpinăm. Ne oferă ocazia să aducem o schimbare semnificativă în Europa şi în întreaga lume".

Internetul industrial va permite eliminarea risipei de timp şi resurse valorând miliarde de euro, în principalele industrii europene, datorită asocierii dintre echipamentele conectate la internet, diagnosticarea produselor, software şi analitiză, astfel încât operaţiunile companiilor să fie mai eficiente, mai proactive, predictive şi automatizate în mod strategic.

Raportul GE arată că cele 2,2 trilioane de euro pe care i-ar putea genera "internetul industrial" reprezintă aproape un sfert din dimensiunea actuală a economiei zonei euro. Raportul se bazează pe ipoteza conservatoare că Europa va putea valorifica doar jumătate din beneficiile de productivitate pe care se consideră că le va obţine SUA prin "internetul industrial". În opinia GE, mai sunt multe de făcut pentru a obţine aceste beneficii şi nu numai. În Europa, rigidităţile structurale de pe pieţe pentru forţa de muncă, produse şi servicii au împiedicat adoptarea accelerată a noilor tehnologii din prima revoluţie a internetului.

"Europa va fi cel mai bine poziţionată pentru a-şi maximiza beneficiile dacă se asigură că acţionează concertat pentru a obţine masa critică necesară, de exemplu, realinierea investiţiilor pentru integrarea rapidă a noilor tehnologii în stocul de capital, pentru a construi şi dezvolta baza necesară de talente, pentru a crea un cadru care să faciliteze un flux transfrontalier al datelor sigur şi simplu", mai arată raportul citat.

Este necesar un cadru de politici solid al guvernelor europene

Pentru a realiza potenţialul internetului industrial, Carta Albă a GE subliniază necesitatea unui cadru de politici solid al guvernelor europene care să permită libera circulaţie a datelor într-un mediu sigur şi fiabil, fără norme şi standarde diferite pentru fiecare ţară şi set de date. Dacă nu va exista o gestionare corespunzătoare a situaţiei, raportul GE sugerează că noi reglementări în domeniu ar putea deveni obstacole comerciale tarifare semnificative în calea economiei digitale. Poziţiile la nivel de excelenţă în industria globală pe care le ocupă anumite companii europene le permit acestora să valorifice avantajele internetului industrial.

Şeful GE a anunţat că grupul american va dezvolta un nou set de abilităţi în Europa pentru maximizarea potenţialului internetului industrial. GE va creşte numărul unităţilor deproducţie software din Europa, unde deţine, în prezent, un total de aproape 1.500 de angajaţi, printre care dezvoltatori de software, personal de vânzări şi asistenţă tehnică, susţinând proiecte cheie în sectoarele: petrol şi gaze naturale, energie şi medical.

Exemple de soluţii de internet industrial aplicate de GE

Potrivit preşedintelui GE, compania a primit primele comenzi pentru utilizarea soluţiilor inovatoare ale "internetului industrial".

Alitalia şi-a propus să introducă procese operaţionale mai eficiente printr-o mai clară înţelegere a consumului de combustibil. Divizia Flight Efficiency Services de la GE colaborează cu compania aeriană Alitalia încă din 2011, folosind datele pentru a identifica şi a obţine o eficientizarea a consumului de combustibil.

Alitalia a economisit 1,5% din costurile de combustibil în primul an - respectiv 15 milioane USD.

DoseWatch este un sistem automatizat de monitorizare a dozării care controlează nivelurile dozelor administrate pacienţilor supuşi radiografiilor sau scanării tomografice computerizate. Posibilitatea controlării nivelului dozei permite obţinerea unui echilibru între doză şi calitatea imaginii. DoseWatch preia, urmăreşte şi raportează dozele de radiaţii administrate pacienţilor în timpul analizelor medicale şi organizează automat datele astfel încât managerii spitalelor să poată monitoriza simplu şi eficient dozele furnizate în instituţia lor. Sistemul colectează date prin diverse metode - prin aparatură de imagistică, prin operatori individuali sau prin protocol, astfel încât să poată compara şi evalua doza administrată într-o analiză medicală faţă de o altă analiză efectuată în trecut.

Sistemul de control al monitorizării stării subacvatice de la GE (cunoscut şi sub numele de "Colivia"), cu aplicaţie în omeniul petrolier şi energetic măsoară semnalele sonore şi electrice emise de echipamentele subacvatice, deseori semnalizând din timp apariţia unor scurgeri şi a altor probleme. Sistemul poate fi de 10.000 de ori mai exact decât sistemele tradiţionale de cântărire a masei care măsoară diferenţele dintre cantităţile de petrol şi gaze naturale care circulă prin conducte pentru a detecta scurgerile.

Raportul GE denumit "Internetul industrial - depăşirea limitelor minţii umane şi ale aparatelor: o perspectivă europeană", a fost dat publicităţii, ieri, la Londra, în cadrul unui eveniment găzduit de Jeff Immelt, Preşedinte şi director general al GE, la renumita centrală Battersea Power Station din Londra, în faţa a 200 de lideri de companii, lideri de opinie şi decidenţi europeni cu experienţă. Evenimentul a avut ca subiect capacitatea echipamentelor inteligente de a revoluţiona eficienţa şi productivitatea şi s-a axat pe domeniile care ar trebui abordate astfel încât potenţialul internetului industrial să se poată realiza pe deplin.

GE prezintă inovaţia drept "glonţul de argint" al dezbaterii economice şi politice, dominate de problema austerităţii. În viziunea GE, Europa este deosebit de bine poziţionată pentru a culege roadele acestei noi revoluţii tehnologice - şi trebuie să şi acţioneze în acest sens pentru a reconcilia nevoia unor reduceri constante ale datoriei cu necesitatea obţinerii unor creşteri mai rapide ale veniturilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb