Hidroelectrica a câştigat şi litigiul cu Alpiq Romindustries

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 iunie 2015

Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia traderului de energie Alpiq Romindustries împotriva măsurii administratorului judiciar al Hidroelectrica - Euro Insol - de denunţare a contractului de vânzare a energiei electrice, obligând constestatorul să suporte şi cheltuielile de judecată. Astfel, toate contestaţiile traderilor de energie cu care Hidroelectrica a avut contracte directe au fost respinse de către Tribunalul Bucureşti, pe rolul instanţelor mai aflându-se 16 litigii din 75 iniţiale, având ca obiect contestaţii împotriva tabelului preliminar de creanţe, contestaţii la forţa majoră din 2012 şi acţiuni în despăgubire. Aceste contracte cu furnizorii privaţi au fost denunţate de Euro Insol în vara anului 2012.

Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, consideră că respingerea pe fond a tuturor contestaţiilor formulate de traderii de energie împotriva denunţării contractelor bilaterale de vânzare a energiei validează definitiv măsura pe care a luat-o şi atestă că scopul denunţării, constând în maximizarea averii Hidroelectrica, a fost atins.

Domnia sa a completat: "Disponibilizarea cantităţilor de energie vândute în pierdere în trecut şi vânzarea acestora în condiţii de piaţă au reprezentat instrumente de redresare economică a Hidroelectrica, iar efectul denunţărilor, împreună cu celelalte măsuri implementate în cei 3 ani de insolvenţă vizând optimizarea costurilor, maximizarea veniturilor, redefinirea fluxurilor şi proceselor de producţie, implementarea unui management profesionist, au creat premizele obţinerii de către Hidroelectrica a unor rezultate financiare de excepţie, materializate într-un profit cumulat pe exerciţiile financiare 2013-2014 de aproximativ 500 milioane euro".

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, Euro Insol a încercat renegocierea tuturor contractelor bilaterale în vigoare la data deschiderii procedurii, în scopul alinierii preţului contractual la condiţiile pieţei. Conform sursei citate, preţul pieţei era, la acel moment, dublu faţă de cel practicat în contracte. Executarea contractelor încheiate cu traderii de energie i-a adus companiei, în perioada 2006 - 2012, un prejudiciu de peste un miliard de euro, reprezentând diferenţa dintre preţul pieţei şi cel din contractele cu traderii de energie, susţine Euro Insol.

Contractul cu Alpiq Romindustries a fost denunţat de administratorul judiciar începând cu data de 1.08.2012, pentru că a generat pierderi în patrimoniul Hidroelectrica de 422 milioane lei numai în perioada 2006 - 2012, mai precizează comunicatul.

Prin denunţarea contractelor încheiate cu traderii de energie, a fost disponibilizată o cantitate de 7,2 milioane MWh, pe care Hidroelectrica ar fi fost obligată să o livreze până în anul 2018 la preţuri sub costul de producţie, generând pentru companie o pierdere anuală de peste 70 milioane de euro, după cum afirmă Remus Borza.

Hidroelectrica a realizat în perioada septembrie 2012- decembrie 2014 venituri suplimentare de aproximativ 230 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb