Iancu: "Este exclus ca preţul gazelor să crească cu 10% de la 1 iulie"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 mai 2016

Iancu: "Este exclus ca preţul gazelor să crească cu 10% de la 1 iulie"

Preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor: "Astăzi se demonstrează ce mare eroare au făcut autorităţile când au acceptat un preţ administrat prin grafic în negocierile cu organismele internaţionale"

Este exclus ca preţul gazelor să crească la 1 iulie de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei, aşa cum prevede calendarul de liberalizare, întrucât preţurile pe piaţa liberă sunt în continuă scădere, a declarat, ieri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, prezent la Energy Business Summit.

În prezent, consumul zilnic de gaze al ţării este de 17 milioane de metri cubi, de patru ori mai mic decât în perioada de vârf de consum înregistrată iarna, iar în weekend se ajunge chiar şi la 15 milioane de metri cubi, a mai spus Iulian Iancu, adăugând că importul este de 10%, pondere mai mare decât în perioadele anterioare.

Domnia sa a adăugat: "Astăzi se demonstrează ce mare eroare au făcut guvernele din România când au acceptat un preţ administrat prin grafic în negocierea cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Mondială sau cu Comisia Europeană. Viaţa ne-a demonstrat că a fost o asumare subiectivă, arbitrară, care nu a avut nicio legătură cu realitatea economică sau cu realitatea din sectorul energetic.

Pentru că astăzi situaţia este paradoxală: preţul pieţei este de 63 de lei pe MWh la gaze, iar producătorul român vinde cu 72 de lei. Mai mult, producătorul, prin ceea ce şi-a asumat Guvernul, se aşteaptă ca preţurile să crească de la 60 de lei la 66 de lei la 1 iulie pentru consumatorul casnic, apoi la 72 de lei şi aşa mai departe. Ce legătură mai mare cu realitatea?".

Potrivit acestuia, situaţia este echivalentă cu un ajutor de stat acordat producătorilor interni de gaze, în condiţiile în care preţul reglementat este mai mare decât cel al pieţei. Iulian Iancu a explicat: "Înseamnă că dăm subvenţii, facem ajutor de stat către producători, pentru că piaţa zice 63 de lei, iar eu recunosc 66 de lei, iar diferenţa este un ajutor de stat dat producătorului printr-un preţ administrat, asumat pe un grafic. Iar realitatea economică este total diferită".

În plus, preţul gazelor continuă să scadă şi va ajunge în intervalul 53 - 63 de lei pe MWh în iarna următoare. "Deci este clar că o creştere cu 10% a preţului de la 1 iulie este aberantă. Va trebui să avem o scădere de preţ atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică", a mai spus Iancu.

La rândul său, Daniel Chilea, directorul Direcţiei Reglementare-Monitorizare Piaţă Gaze Naturale din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), prezent la acelaşi eveniment, a arătat că ANRE discută în prezent cu Ministerul Energiei privind preţul gazelor de la 1 iulie.

"Suntem în discuţii cu Ministerul Energiei cu privire la preţul producţiei interne care intră în costul gazului natural care se duce la aceşti consumatori. Bineînţeles, este vorba de o hotărâre de guvern. Noi facem analize şi vom avea discuţii în perioada următoare în ceea ce priveşte data de 1 iulie şi ce se va întâmpla la momentul respectiv. Un răspuns clar nu putem da, pentru că ţine şi de Ministerul Energiei", a susţinut Chilea.

La finele lunii aprilie, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, declara, citat de Agerpres, că Autoritatea de Reglementare pregăteşte un pachet de proiecte de acte normative pentru modificarea legislaţiei din prezent din sectorul gazelor, pentru ca piaţa să poată fi liberalizată mai devreme decât era prevăzut în calendarul existent.

Oficialul preciza: "Pregătim în acest moment o serie de modificări la legislaţia aflată în vigoare în prezent. Este nevoie de anularea Hotărârii de Guvern care prevede calendarul de liberalizare, precum şi de o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii-cadru, unde există aspecte legate de liberalizate. De asemenea, este nevoie de aprobarea Codului reţelei, care să instituie anumite mecanisme pentru funcţionarea optimă a pieţei".

ANRE va propune aceste modificări Guvernului prin intermediul Ministerului Energiei, care are drept de iniţiativă legislativă.

Havrileţ a adăugat că este necesar ca Transgaz, operatorul pieţei de gaze, să îşi asume rolul de a realiza echilibrarea pieţei în caz de nevoie şi, totodată, este necesară şi introducerea conceptului de consumator întreruptibil, care să poată fi deconectat de la reţeaua de gaze în cazul unei ierni grele, când este prioritară alimentarea populaţiei.

Prezentul calendar de liberalizare a pieţei gazelor prevede o creştere cu 10% a preţului, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh, de la 1 iulie 2016, creştere care, în opinia domnului Havrileţ, nu ar avea sens, în condiţiile în care preţurile pe piaţa liberă sunt în scădere.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. pai si unde mai este predictibilitatea, increderea in legile statului?

    Cand pretul era mare pe pietele internationale statul a zis STOP! noi avem gaze impunem pretul....cand scade ne prevalam de pretul pietelor.De ce impuneti preturi unor companii private si listate? Romgaz si Petrom ; ele au o politica de pret daca S.C romania S.A este de acord ok daca nu sa merga pe piete si sa ia gaz din Rusia.

    Sunt curios ce se va intampla cand preturile vor creste? 

    timpiti stupizi si nauci.

    Ce-i mina sa creasca preturile cind ele, la nivel international, scad? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb