Prioritatea numărul unu a României rămâne Nabucco şi nu se poate vorbi despre o trădare a proiectului european, în ciuda recentelor declaraţii despre posibila intrare a ţării noastre în proiectul rus South Stream, a declarat Ştefan Tinca, şeful direcţiei de analiză şi planificare politică din MAE.
"Nabucco este un element important pentru securitatea energetică a României şi acest proiect rămâne prioritar pentru România", a spus vineri Ştefan Tica, care a participat la seminarul "NATO şi Politica Europeană de Securitate şi Apărare (PESA) după summitul NATO de la Bucureşti.", organizat de Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning (CPCEW).
Şi Iulian Chifu, directorul CPCEW, consideră că pentru moment Nabucco este prioritar. "Nu aş paria pe South Stream. Toate discuţiile din ultima vreme sunt doar tactici ale Rusiei de a pune presiune pe alte ţări şi de a câştiga un avantaj de negociere", a punctat Iulian Chifu, citat de NewsIn. De asemenea, analistul a explicat că toate discuţiile recente nu pot fi considerate decât un prim mic pas în restabilirea contactului direct cu Rusia. "Discuţiile nu sunt însă decizii", a subliniat expertul.
Constatin Degeratu, consilier de stat în cadrul Administraţiei prezidenţiale, a atras atenţia că în ceea ce priveşte securitatea energetică, UE şi NATO sunt incompatibile. "Să nu uităm că UE este dependentă de petrolul şi gazul Rusiei, o ţară care nu are cele mai amiabile sentimente pentru NATO sau SUA", a subliniat consilierul prezidenţial.
"Dependenţa energetică creează dificultăţi în luarea deciziilor politice şi militare", a punctat Constantin Degeratu.
De asemenea, Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al apărării, este de părere că NATO nu are capacitatea de a gestiona problema securităţii energetice. "NATO nu îşi poate asuma rezolvarea acestei probleme şi nu este pregătit sau indicat să o facă în momentul în care UE este dependentă de energia furnizată de Rusia", a declarat Ioan Mircea Paşcu.
După întrevederea recentă dintre preşedintele Gazprom şi reprezentanţii companiilor Transgaz şi Romgaz, au apărut o serie de zvonuri că România ar negocia cu Rusia intrarea în South Stream. Potrivit mai multor analişti internaţionali însă, această tactică ar fi numai un bluf al Rusiei, încercând să pună presiune pe Serbia şi Bulgaria - ţări care deja au acceptat să intre în South Stream - pentru a accepta condiţiile Moscovei.
Joi, ministrul român al Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că România sprijină South Stream şi că, dacă va fi invitată, va participa la proiectul sprijinit de Rusia. "România susţine că orice proiect menit să asigure securitatea energetică a Europei este binevenit. România, dacă va fi invitată, va participa în orice formulă care va întări securitatea sa energetică", a spus Vosganian.
Într-un interviu pentru NewsIn, preşedintele Comisiei de afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, polonezul Jacek Saryusz-Wolski, a sfătuit însă Bucureştiul să reziste tentaţiei de a intra în South Stream, întrucât proiectul i-ar spori dependenţa de gazul rus, iar România va trebui să plătească oricât îi va cere Gazprom.
Dintre cele cinci participante la proiectul Nabucco, România este singura ţară care nu a intrat şi în South Stream sau în alte proiecte cu Gazprom.