MINISTERUL ENERGIEI:  "Iarna viitoare, alimentarea cu electricitate şi căldură va costa 4,37 miliarde lei"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 iulie 2019

Asigurarea energiei electrice şi a celei termice va necesita o finanţare totală de 4,37 miliarde de lei în perioa­da 1 noiembrie 2019 - 31 martie 2020, arată un proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Energiei.

Din total, 3,14 miliarde de lei reprezintă suma necesară pentru asigurarea combustibilului aferent producţiei de energie şi 1,23 milioane de lei - pentru lucrările de reparaţii (538 milioane de lei pentru reparaţii la centrale şi 700 de milioane de lei pentru reţelele de distribuţie şi trans­port energie electrică).

În nota de fundamentare, iniţiatorii proiectului au arătat că, pentru iarna următoare, Dispeceratul Energetic Naţional (DEN) ia în calcul o creştere cu 2,2% a consumului de electricitate, relatează Agerpres.

Documentul citat notează: "Ţinând cont de evoluţia consumului de energie electrică de la începutul anului până în prezent, de inexistenţa unor semnale privind apariţia de noi agenţi economici cu consum relevant de energie electrică, de faptul că scenariul DEN este astfel construit încât să ia în considerare un scenariu cu temperaturi în jurul mediilor lunare multianuale, estimarea de creştere medie a consumului luat în calcul pentru perioada 1 noiembrie 2019 - 31 martie 2020 este de 2,2% faţă de consumul realizat în perioada noiembrie 2018 - martie 2019".

Experţii mai punctează că, în perioada de iarnă, pot avea loc disfuncţionalităţi în reţeaua de transport gaze naturale, respectiv scăderea presiunii, fie din cauza creşterii consumului casnic de gaze naturale pe fondul temperaturilor scăzute, fie din lipsa unor cantităţi suficiente a gazelor din import.

Această situaţie poate conduce la reducerea producţiei de energie electrică în termocentralele cu funcţionare pe gaze naturale, o parte dintre acestea urmând să treacă la utilizarea de păcură.

În aceste condiţii, se impune colaborarea cât mai strânsă a celor doi operatori de transport şi sistem în vederea funcţionării echilibrate a sistemului energetic naţional şi a sistemului de gaze naturale, recomandă specialiştii din minister.

"Analizând valorile estimative lunare şi având în vedere evoluţia producţiei interne de energie electrică din iarna anterioară, se constată că închiderea balanţei producţie - consum va fi sensibil influenţată de producţiile din surse regenerabile şi că, în condiţii meteorologice deosebite, pot exista perioade de neacoperire a vârfurilor de consum de energie electrică din producţia internă", se mai precizează în nota explicativă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb