Preşedintele organizaţiei judeţene Galaţi a PD, Mircea Toader, a anunţat, recent, că un investitor american construieşte la Bucureşti două centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, care ar putea acoperi 20% din consumul de energie termică din nordul Capitalei, transmite NewsIn. Potrivit lui Mircea Toader, instalaţiile au ca materie primă gazul şi, datorită elementelor inovatoare, produc energie electrică şi energie termică la preţuri mici. "Există o tehnologie foarte modernă, preluată din sectorul militar american. Se numeşte centrală de cogenerare de înaltă eficienţă, este pe gaz, iar avantajul e că merge la o presiune foarte scăzută. Noutatea este că, în aval de turbina pe gaz, e un motor cu pistoane cap în cap. Consumul specific este la 25% din consumul normal, iar randamentul între 80 şi 100%, cu o gamă foarte largă de producţie. Pe lângă energie electrică şi termică, prelucrează şi patru metri cubi de apă pe oră. Costul unui megawatt ajunge în jur de 25 de dolari, deci sub preţul din sistemul hidro. Inventatorul este un român din America", a declarat, vineri, Mircea Toader.
Toader a spus că la Bucureşti vor fi construite două asemenea centrale, în Pipera şi la Casa Presei, care vor fi funcţionale în maximum un an de zile şi care vor produce, în medie, 75 de magawaţi fiecare. "Suntem în colaborare cu firma americană reprezentantă în România. La RADET va fi creată prima entitate în asociere/participaţie - un producător de până la 75 de megawaţi. Cele două entităţi care se fac, una la Pipera şi una la Casa Presei, asigură cam 20% din necesarul termic pe zona de nord. În ceea ce priveşte necesarul de energie electrică, poate să producă şi 300 de megawaţi. Centrala de 80 de megawaţi e deja în execuţie, pe riscul lor, bineînţeles. Turbinele fac parte dintr-un grup care va fi la Casa Presei. Sistemul se va extinde. Intenţia este de a intra pe piaţă cam cu 2.500 de megawaţi. La Bucureşti, e studiul de fezabilitate făcut şi în maximum un an de zile vor fi funcţionale", a spus Mircea Toader.
Acesta a precizat că o parte din consumatorii din zonele arondate acestor centrale va beneficia de energie termică gratuit. Este vorba de instituţiile publice, în special de unităţile de învăţământ. "Oferta pe care a făcut-o firma reprezentantă prevede că, la grădiniţe, şcoli, tot ce este în sistemul public, vor asigura gratuit încălzirea", a declarat liderul PD Galaţi.
După centralele de cogenerare de înaltă eficienţă din Bucureşti, o unitate similară va fi constuită în mod cert în comuna gălăţeană Brăhăşeşti, iar Toader susţine că ar putea propune realizarea alteia în municipiul Galaţi, dacă "Electrocentrale" nu va trece în timp util la Consiliul Local Galaţi.
"Următoarea va fi realizată la Brăhăşeşti. Din punct de vedere tehnic, sunt toate condiţiile favorabile: e foarte aproape de conducta Transgaz, nodul de înaltă tensiune e în acea zonă şi există deschidere din partea primarului. Iar dacă CET Galaţi nu va trece la Consiliul Local, voi veni cu oferta americană şi la Galaţi. Pentru 120 de megawaţi, americanii au nevoie de 500 de metri pătraţi şi acoperă tot Galaţiul", a afirmat Mircea Toader.
Democratul a precizat că el va conduce autoritatea de reglementare care urmează a fi înfiinţată special pentru centralele de cogenerare de înaltă eficienţă din Bucureşti. "Va fi înfiinţată o autoritate de reglementare specială, aşa cum ar trebui să fie la fiecare administraţie locală care răspunde în faţa cetăţenilor de furnizarea acestui serviciu, care să reglementeze singură relaţiile între furnizori, între distribuitori şi consumatori, care, până la urmă, vor fi într-o piaţă. Eu voi conduce autoritatea la nivelul municipiului Bucureşti, care cuprinde cele două sectoare: furnizare de agent termic şi distribuţie. Proiectul de hotărâre a fost discutat în Consiliul General, acolo au fost nişte amendamente şi s-a amânat. Voi conduce, dacă voi apuca. Dacă vin alegerile, probabil că nu mai apuc", a declarat preşedintele PD Galaţi, Mircea Toader.