NEUROCHIRURG DE LA SPITALUL COLENTINA: Din cauza lipsei de personal la ATI, doi pacienţi sunt "condamnaţi la moarte"

S.A.
Miscellanea #Sănătate / 12 februarie 2017

Cererea adresată de medicul Ionuţ Gobej managerului Spitalului Colentina (Sursa foto: Facebook)

Cererea adresată de medicul Ionuţ Gobej managerului Spitalului Colentina (Sursa foto: Facebook)

Un medic neurochirurg de la Spitalul Colentina din Bucureşti a postat pe Facebook un mesaj în care susţine că intervenţiile chirurgicale pot fi făcute doar până la ora 15.00, după ce managerul unităţii a redus personalul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

El prezintă cazurile a doi pacienţi cu tumori benigne care trebuie supuşi unor operaţii de peste 12 ore şi susţine că i-a expus managerului această situaţie. Medicul mai afirmă că binele bolnavilor "reprezintă o lozincă" pentru manager, care "nu este interesat de ei", potrivit News.ro.

Medicul neurochirurg Ionuţ Gobej de la Spitalul Colentina vorbeşte, într-un mesaj adresat pacienţilor, prietenilor, "oamenilor de bine" şi autorităţilor statului, despre situaţia de la unitatea medicală.

După ce prezintă o parte din dotările spitalului (în Secţia de Neurochirurgie se operează "folosind tehnici minim invazive, fiind astfel prima secţie de stat ce oferă pacienţilor accesul la astfel de terapii"; tot aici s-au realizat intervenţii în premieră în sistemul public, spre exemplu "awake craniotomy" - tehnica utilizată în extirparea unor tumori primitive cerebrale; microscop operator ultraperformant cu filtre pentru fluorescenţa vasculară şi tumorală; truse de microchirugie ultraperformante), medicul cere sprijin "pentru ca toate cele existente să nu fie distruse", în condiţiile în care, începând din ianuarie 2017, "personalul ATI a fost redus numeric de către noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost plătite".

Medicul scrie, pe pagina sa de Facebook: "A făcut asta (n.r. - managerul spitalului) în condiţiile în care resursa umană este total insuficientă în spitalele publice şi toţi medicii noştri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni să se alăture echipelor din care facem parte. Aceste acţiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizării de intervenţii neurochirurgicale după ora 15.00".

El prezintă situaţia a doi pacienţi "cu patologie tumorală benignă, însă cu o situaţie clinică deosebit de gravă, cu un prognostic vital ce ar putea fi mai mic de o lună în lipsa operaţiilor" şi care au cerut ajutorul medicilor de la Secţia de Neurochirurgie.

Medicul neurochirurg mai arată: "Dacă operaţiile s-ar face cu succes, ar avea (n.r. - pacienţii) o speranţă de viaţă egală cu a populaţiei generale. Cei doi pacienţi au fost programaţi pentru intervenţii în a doua parte a lunii februarie, în prezent realizându-se bilanţul şi planul preoperator. Este de ştiut că cei doi pacienţi au văzut neurochirurgi din toate clinicile de profil din Bucureşti, aceştia declinându-şi competenţa. Problema a apărut pentru că timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputându-se efectua intervenţiile până la ora 15.00 (lipsa personalului ATI, neplata orelor suplimentare, concedierea de personal), pacienţii fiind condamnaţi la moarte".

El precizează că până în ianuarie 2017 au fost realizate multiple astfel de intervenţii, administraţia trecută "găsind resursele materiale pentru a rezolva situaţii similare", motiv pentru care a apelat "cu toată buna credinţă" la ajutorul noului manager al spitalului, Silvia Ifrim, la care a fost în audienţă vineri.

Medicul explică: "I-am expus iniţial oral această situaţie şi am primit un răspuns siderant, citez: «nu mă interesează, nu este problema mea»...«binele pacientului reprezintă o lozincă». Văzând că demersul meu a rămas fără rezultat, am făcut o cerere în scris, exact cu cele discutate cu doamna manager (...), însă mi-am pierdut speranţa că vom putea realiza ceva în această echipă. Ţinând cont de cele de mai sus, consider că acest om (mă întreb dacă nu greşesc folosind acest atribut), manager al Spitalului Clinic Colentina, nu poate îndeplini în continuare această funcţie, pentru că nu este competent, nu este moral şi că pentru el binele pacienţilor «reprezintă o lozincă» şi «nu este interesat de ei»".

El cere demisia de urgenţă a managerului şi înlocuirea ei "cu o persoană competentă, capabilă să rezolve probleme în interesul pacienţilor".

De asemenea, medicul face apel la cei care cred în el să se alăture demersului său.

La începutul lunii ianuarie, primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe managerul Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, pe motiv că i-a ţinut pe pacienţi în frig în saloane.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb