PENTRU STIMULAREA AFACERILOR DIN EUROPA, Producătorii occidentali din industria nucleară mizează pe criza din Ucraina

V.B.
Companii #Energie / 22 martie 2014

Producătorii occidentali din industria nucleară speră ca tensiunile dintre Ucraina şi Rusia să determine ţările Europei de Est (care se bazează pe gazul rusesc) să se reorienteze către energia nucleară, informează Reuters.

"Cred că este înţelept pentru Europa de Est să evalueze energia nucleară, pentru că o face mai puţin dependentă de forţele externe sau de politicile externe", a declarat Donald Hoffman, preşedintele American Nuclear Society (ANS), într-o conferinţă pe tema industriei nucleare organizată la Paris.

"Energia nucleară poate duce la o reconsiderare în termeni de independenţă energetică", a spus Christophe Behar, directorul centrului de cercetări CEA.

Reuters notează că, în trecut, Moscova a întrerupt în repetate rânduri livrările de gaze naturale spre Ucraina, ceea ce a provocat întreruperi în aprovizionarea clienţilor din Europa Centrală. În urma acestor întreruperi, Marea Britanie a decis, anul trecut, să atribuie unui consorţiu condus de grupul francez EDF un contract de 19 miliarde de euro. Contractul vizează construcţia primei centrale nuclearelectrice din Europa după accidentul de la Fukushima.

"Cred că şi pentru ţările din Europa de Est ar putea avea loc anumite consecinţe", a menţionat Dominique Miniere, directorul de inginerie de la grupul francez de utilităţi EDF.

Pe de altă parte, alţi jucători sunt ceva mai sceptici despre perspectivele energiei nucleare în Europa de Est.

"Problema gazului natural este una pe termen scurt. Nu văd cum ar putea ajuta industria nuclear", a declarat managerul de proiect la Electrabel, Jean Van Vyve, adăugând că infrastructura actuală de termoficare din Europa de Est (bazată pe petrol şi gaze naturale, nu pe energie electrică) reduce atractivitatea energiei nucleare.

Nici directorul diviziei de generare de la CEZ, Danes Burket, nu se aşteaptă la un impuls semnificativ pentru energia nucleară în urma crizei din Ucraina.

"NU sunt optimist în legătură cu acest lucru", a spus Burket, precizând că unul dintre motive este şi faptul că strategia energetică a Uniunii Europene se concentrează pe sprijinirea energiilor regenerabile, nu pe energia nucleară.

În ţara noastră, la sfârşitul lui decembrie, companiile Enel Investment Holding şi ArcelorMittal Galaţi şi-au anunţat retragerea din structura acţionariatului societăţii Energonuclear, întreprinderea de proiect pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Proiectul celor două reactoare a fost evaluat la 6,45 miliarde euro, conform studiilor din 2013 ale Ernst & Young.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb