Datele publicate astăzi de FAO arată că indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial a atins în martie cel mai ridicat nivel din ultimul an, pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile şi a tensiunilor geopolitice din regiunea Mării Negre.
Astfel, în martie, indicele a atins o valoare medie de 212,8 puncte, în creştere cu 4,8 puncte (2,3%) faţă de valoarea din luna februarie, actualul nivel fiind cel mai ridicat înregistrat după luna mai 2013.
"Aşa cum ne aşteptam, indexul a fost influenţat de condiţiile nefavorabile din SUA şi Brazilia, precum şi de tensiunile geopolitice din regiunea Mării Negre", a declarat economistul-şef Abdolreza Abbassian.
FAO a mai transmis că au fost consemnate creşteri de preţuri la toate grupele de produse alimentare, cu excepţia lactatelor, care au scăzut pentru prima dată în ultimele patru luni, cu 2,5%. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate la zahăr (7,9%) şi la cereale (5,2%).
Organizaţia mai prognozează că în 2014 producţia mondială de grâu va fi de 702 milioane tone, cu 2 milioane tone mai puţin decât o primă estimare publicată luna trecută. Conform noilor estimări, recolta de cereale din acest an va fi cu 2% mai mică decât recolta-record înregistrată anul trecut.
"Este prea devreme să facem prognoze adecvate cu privire la producţia de cereale din acest an, pentru că multe recolte nu au fost încă plantate, iar vremea rămâne un factor-cheie care influenţează recoltele", a mai spus Abdolreza Abbassian.