Romgaz îşi rectifică bugetul din cauza creanţelor şi reducerii consumului de gaze

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 octombrie 2015

Romgaz îşi rectifică bugetul din cauza creanţelor şi reducerii consumului de gaze

Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat propunerea de rectificare a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli (BVC) pentru anul în curs, după cum arată un raport transmis BVB. "Cifrele din bugetul rectificat au în vedere scăderea cererii de gaze înregistrată la nivel naţional, semnificativ diminuată faţă de cea prognozată în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aprobat prin H.G. nr.329/2015, ajustarea proiectelor realizate în Marea Neagră (Perimetrul Rapsodia), care nu au avut rezultatul aşteptat şi ajustarea (situaţie incertă) creanţelor neîncasate de la Electrocentrale Bucureşti şi Electrocentrale Galaţi", se arată în raportul citat.

Surse apropiate situaţiei ne-au spus că rezultatele preconizate pentru 2015 vor fi mai mici decât cele prognozate în BVC-ul de la începutul anului şi ne-au menţionat: "Scăderea de consum a persistat şi în 2015, iar Electrocentrale Bucureşti a fost un bun plătitor anul trecut. De aceea bugetul întocmit la începutul anului a fost mai optimist. În 2015 a intervenit acest blocaj financiar între Electrocentrale Bucureşti şi RADET, dar există speranţe ca situaţia să fie rezolvată în perioada următoare. Acum CET-urile se pot împrumuta de la Trezorerie pentru a-şi achita furnizorii şi mai sunt în curs discuţii de eşalonare a datoriilor producătorului de agent termic către Romgaz".

Potrivit raportului citat, diminuarea profitului net de repartizat, ca efect al abandonării proiectelor de explorare, va fi anulată din rezervele constituite de Romgaz în anii precedenţi pentru dezvoltarea şi modernizarea producţiei de gaze naturale (în conformitate cu H.G. nr.168/1998).

Propunerea de BVC rectificat avizată în Consiliul de Administraţie a fost înaintată Ministerului Energiei.

În prima jumătate a anului, acţionarii Romgaz au aprobat un BVC cu venituri totale de 4,63 miliarde lei şi un profit brut de 1,85 miliarde lei. Cheltuielile totale prevăzute erau de 2,7 miliarde lei, iar cheltuielile de investiţii - de 1,3 miliarde de lei.

Romgaz a avut, anul trecut, un profit de 1,43 miliarde lei (322 milioane euro), în creştere cu 44% faţă de cel din 2013, iar cifra de afaceri a urcat cu 15,3%, la 4,49 miliarde lei (1,01 miliarde euro).

Pentru primul semestru, Romgaz a raportat un profit net de 766,6 milioane lei, în scădere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a contractat cu 11,5%, la 2,2 miliarde lei în perioada analizată.

Conducerea societăţii a precizat că cheltuielile totale sunt mai mari la şase luni, fiind afectate în principal de ajustarea pentru deprecierea creanţelor în valoare de 185,3 milioane lei. Oficialii Romgaz susţin că performanţele societăţii din primul semestru au fost afectate în principal de diminuarea cu circa 6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piaţa din ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb