TABAC 2015 Contrabanda cu tutun - din nou pe culmi istorice

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 26 martie 2015

Contrabanda cu tutun - din nou pe culmi istorice

Una din cinci ţigarete aflate în piaţă este de contrabandă - aceasta este concluzia studiului Novel Research din luna ianuarie, care arată că piaţa neagră a tutunului a crescut vertiginos, de la 15,4% în noiembrie 2014 la 19,2% în prima lună a acestui an. Această pondere bate recordul ultimilor patru ani, perioadă în care media comerţului ilegal cu ţigarete s-a situat la 14,7%.

Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research, a spus, recent, că, în ianuarie, comerţul ilegal cu ţigarete a înregistrat creşteri importante în majori-tatea regiunilor ţării.

Domnia sa a precizat: "Creşteri semnificative ale comerţului ilegal s-au înregistrat în regiunile Vest (plus 6,2 puncte procentuale, până la 29,4%) şi Sud-Vest (plus 4,4 p.p., până la 26,3%). Regiunea cea mai afectată de piaţa neagră rămâne, ca şi pe parcursul anului 2014, cea de Nord-Est, care în ianuarie 2015 a înregistrat o creştere de 10,8 p.p., atingând 41,2%. Din punct de vedere al provenienţei, şi în ianuarie 2015 «cheap whites» (n.r. ţigaretele produse legal, dar fabricate cu singurul scop să fie traficate în alte state decât cele pentru care sunt plătite taxele aferente) au continuat să deţină cea mai mare pondere pe piaţa neagră, şi anume 51,3%. Ponderea produselor provenite din Moldova, Ucraina şi Serbia rămâne relativ constantă (20,8%; 19,8%, respectiv 2,5%)".

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria, consideră că evoluţia abruptă a contrabandei din luna ianuarie este în mare măsură rezultatul politicilor fiscale necorelate cu eforturile de combatere a acestui fenomen.

Domnia sa a declarat: "La acestea se adaugă contextul geo-politic: conflictul din Ucraina, deprecierea grivnei şi a leului moldovenesc, inflaţia din Republica Moldova, care se reflectă în preţurile ţigaretelor din ţările vecine şi reprezintă un stimul pentru escaladarea contrabandei. În curând, intră în vigoare acordul de mic trafic România-Ucraina, ceea ce înseamnă că cetăţenii din zonele limitrofe vor putea circula fără viză. Este, fără îndoială, un lucru lăudabil pentru istoria bunelor relaţii dintre cele două ţări, dar infractorii vor profita de această breşă. Chiar şi o realizare îndelung aşteptată în domeniul infrastructurii, cum este inaugurarea podului de la Vidin-Calafat, are impact negativ asupra pieţei legale a ţigaretelor. Pentru că, pe frontiera internă a UE, între Bulgaria şi România, nu mai există control vamal, transporturile de tutun şi ţigarete «cheap whites» sunt în creştere alarmantă".

Sorana Mantho, Director Corporate Affairs Philip Morris (PMI) România, este de părere că, deja, "comerţul ilicit cu tutun devine o problemă socială, cu implicaţii nu numai asupra veniturilor la bugetele publice, dar şi asupra sănătăţii consumatorilor".

Un aspect îngrijorător al evoluţiei comerţului ilicit ţine de structura "portofoliului" de ţigarete traficate, respectiv de ponderea foarte mare a pachetelor de tip "illicit whites" (aşa numitele "cheap whites"), opinează domnia sa.

Adrian Popa, Corporate & Regulatory Affairs Director în cadrul British American Tobacco România, menţionează că, din punct de vedere geografic, suntem înconjuraţi de pieţe cu preţuri mai mici, subliniind că, dacă România era, până nu de mult, o ţară de tranziţie a ţigărilor către Europa de Vest, treptat, devine din ce în ce mai mult o piaţă de destinaţie pentru aceste produse.

Campanie împotriva contrabandei, în 15 judeţe de frontieră

În contextul creşterii accelerate a comerţului ilicit cu ţigarete, săptămâna trecută a fost lansată o nouă campanie publică de conştientizare a efectelor negative ale contrabandei, care va fi derulată în perioada martie - iunie, în 15 judeţe din apropierea graniţelor de vest, sud-vest, nord şi nord-est - cele mai afectate de comerţul ilegal cu ţigarete.

Campania se va desfăşura în parteneriat cu Direcţia Generală a Vămilor, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara şi al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, fiind iniţiată de Euromonitor Business Consulting Services, cu susţinerea JTI.

Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services, a declarat: "Lansăm această campanie publică în regiuni de frontieră, pentru că aceste zone sunt, dintotdeauna, cele mai vulnerabile la contrabandă. În ţările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene şi care aplică alt sistem de taxare decât cel comunitar, preţul unui pachet de ţigarete este şi de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul contrabandiştilor este imens. Mesajul campaniei, «Aparenţele înşeală» are rolul de a evidenţia faptul că reţelele de contrabandişti, începând cu furnizorii şi terminând cu vânzătorii, profită îndeosebi de pe urma celor cu venituri modeste. Este nevoie ca fiecare dintre noi să înţeleagă că piaţa neagră e o plagă pentru societate, iar cine cumpără un pachet de ţigarete aparent «ieftine», de contrabandă, se lasă, de fapt, furat şi contribuie direct la creşterea criminalităţii".

La rândul său, comisarul-şef Iliuţă Cumpănaşu, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, a subliniat: "Având în vedere inclusiv prejudiciile aduse bugetului de stat, Poliţia de Frontieră Română a întreprins şi va continua să aplice, independent sau împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum şi produse accizabile, precum şi reţinerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate. Dovadă stau acţiunile operative desfăşurate permanent de instituţia noastră pentru anihilarea grupurilor infracţionale, precum şi capturile de ţigarete de contrabandă înregistrate în zona noastră de competenţă".

Domnia sa este de părere că un rol important în prevenirea şi combaterea fenomenului de contrabandă îl au cetăţenii, care pot sprijini autorităţile statului prin semnalarea unor astfel de activităţi infracţionale.

Ion Mirescu, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, menţionează că autorităţile organizează în mod continuu acţiuni specifice în municipiile şi oraşele timişene, pentru combaterea faptelor ilegale de comercializare stradală a ţigaretelor şi a altor produse accizabile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In Romania nu exista contrabanda! E o

    poveste ca si evaziunea fiscala. Aruncati un ochi calificat pe cifrele lu' BAT, Philip si Jti... sint publice. E adevarat, mai vind unii citeva cartuse prin Drumul Taberei si pe la Obor... Dar contrabanda semnificativa nu mai exista de 15 ani ca nu mai exista desfacere... 

    Modul in care intelege Sorana Mantho sa-si motiveze neatingerea targetului de vanzari este nesimtit de-a dreptul. Sorana Mantho nu difera prea mult de alti vanzatori de droguri cu exceptia ca drogul vandut de compania ei este inca legal. Uniunea Europeana implementeaza politici pentru restrangerea fumatului, dar pe acelea nu le comenteaza pentru ca nu da bine, Romania este o piata in restrangere pentru orice nu numai pentru tigari da asta nu se spune, salile de sport sunt la fel de pline cum erau pe vremuri carciumile dar nimic despre modul de viata sanatos. A da vina pe contrabanda si a acuza statul care iti permite sa-ti vinzi drogurile in continuare ca nu-ti protejeaza suficient afacerea ta ticaloasa este de-a dreptul nesimtire . Eu militez pentru masuri mult mai dure impotriva fumatului inclusiv pentru interzicerea fumatului in public sub sanctiunea arestului de o zi ( a recidivei o saptamana ) de exemplu. Sorana Mantho vinde tigari unor copii cu plamani in dezvoltare si vrea sa o privim ca pe un om de afaceri nu ca pe o dealer ticalos.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb