Cele mai multe încercări de introducere a ţigărilor de contrabandă în România sunt înregistrate la frontierele de Nord, Est şi Sud-Vest, ne-au spus reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).
Aceştia subliniază: "La frontiera de Nord (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare), sunt predominante ţigările de origine din Ucraina, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera «verde», în special noaptea. În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale".
La frontiera de Est (judeţele Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani), sunt predominante ţigările de origine din Republica Moldova (ţigări de calitate inferioară - Plai, Doina, Plugarul, MT), introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici - încadrate plafonului vamal - de către persoane fizice.
În judeţele din Sud-Vestul ţării (judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Timiş), sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice.
Complexitatea sub care se manifestă acest fenomen infracţional transfrontalier impune, pe lângă luarea unor măsuri de natură organizatorică, instituţională, legislativă, acţionară şi logistică şi intensificarea colaborării tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în asigurarea ordinii publice şi combaterii eficiente a fenomenului infracţional, pe plan intern.