ASOCIERI CULINARESergiu Nedelea: "Evoluţia civilizaţiei impune ştiinţa asocierilor culinare"
Emilia OlescuZiarul BURSA #Frăţia Vinului / 5 noiembrie 2010
Evoluţia civilizaţiei a impus automat şi evoluţia gusturilor. În contextul oenogastronomic s-a dezvoltat o întreagă ştiinţă de a mânca şi, respectiv, de a bea, după cum ne-a spus Sergiu Nedelea, preşedintele Federaţiei Somelierilor din România: "Obişnuinţele culinare care alcătuiesc codurile şi riturile alimentare date de culturile mapamondului, chiar dacă s-au globalizat, rămân tributare zonei de origine, gusturile fiind transferate din farfurie (bol), fie cu mâna în Africa şi Orientul apropriat, cu beţişoarele în Asia şi cu tacâmurile consacrate de Occident. Totodată, vinurile au partea lor de evoluţie în transmiterea gustului. Lichidul divin a trecut din amfore astupate cu câlţi îmbibaţi în ulei de măsline şi burdufurile din piele de capră (vă imaginaţi buchetul vinului), la modernele butelii de sticlă, la carafele de cristal sau rezistentele pahare din cristale de cuarţ".