ASOCIAŢIILE DIN INDUSTRIE: "Noua cotă de certificate verzi, lovitură de graţie regenerabilelor"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 iulie 2015

Cele cinci asociaţii care reprezintă industria energiei regenerabile au reclamat ieri, la unison, că noua cotă anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile va da lovitura de graţie industriei. "Această cotă care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi, a fost stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE, de 12,15% faţă de 17% cât era iniţial stabilit în Legea 220, în baza căreia toţi producătorii şi-au făcut planurile de afaceri", se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Menţinerea cotei la un nivel foarte mic se suprapune peste faptul că în ultimele luni au lipsit tranzacţiile cu certificatele verzi de pe piaţa OPCOM. Asociaţiile RWEA, PATRES, RPIA, ARBIO, ARmHE susţin împreună că principala cauză a acestei situaţii este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi.

Viorel Lefter, preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România - PATRES, a declarat: "Situaţia este alarmantă. Reducerea cotei în 2014 şi în 2015 şi menţinerea acesteia în continuare la un nivel scăzut de 12,15% faţă de 17% cât era stabilit în Legea 220, generează un excedent uriaş de certificate verzi care devin azi doar hârtii fără valoare. Această decizie, cuplată cu valabilitatea certficatelor verzi de 12 luni şi impozitarea certificatelor verzi la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării înseamnă faliment iminent pentru marea parte dintre producătorii mici şi medii. PATRES a tras semnale de alarmă referitor la lipsa tranzacţiilor cu certificate verzi pe PCV, situaţie cu efecte deosebit de grave pentru o mare parte din investitorii în domeniul regenerabilelor".

La rândul său, Cătălina Dragomir, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), a comentat că decizia ANRE de a ignora semnalele transmise de către piaţă şi de a menţine un nivel al cotei mult sub necesităţile economice ale producătorilor de energie regenerabilă creează un precedent periculos al cărui efect nu a fost evaluat corespunzător.

Producătorii de energie fotovoltaică au cerut majorarea cotei anuale obligatorii, pentru a putea menţine o piaţă predictibilă, stabilă şi funcţională.

Asociaţiile profesionale au făcut din nou apel la un proces real de consultare care să conducă la luarea unor decizii corecte şi stabilirea unor mecanisme echitabile şi predictibile de piaţă pentru toţi participanţii la piaţă. Asociaţiile din sectorul regenerabilelor susţin identificarea acelui punct de echilibru pentru cotă, care să fie suportabil pentru consumatorul final, dar în acelaşi timp să nu împingă investiţiile deja realizate în domeniu (în valoare de peste 7 miliarde de euro) spre un faliment cert.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb