Asigurările cibernetice reprezintă o tendinţă foarte nouă care trebuie adaptată de piaţa de asigurări, în condiţiile în care daunele informatice au depăşit daunele provocate de schimbările climatice, a declarat, ieri, într-o conferinţă de specialitate, Călin Rangu, director în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Domnia sa a spus, conform Agerpres. "Daunele cibernetice au depăşit daunele provocate de schimbările climatice, cutremure, furtuni. Cu toate acestea, nu există asigurări cibernetice decât foarte puţine, rare şi complicat de cumpărat. E o tendinţă foarte nouă care trebuie adaptată de piaţa de asigurări instant şi push. Primeşti un mesaj când pleci din ţară dacă vrei să fii asigurat că ai ieşit din ţară. Asigurările sunt un sector neomogen, cu multe variabile, multe produse şi riscuri, dificil de înţeles în special în domeniul digitalizării. E foarte importantă colaborarea şi cooperarea între autorităţi între diferite ţări sau din aceeaşi ţară. E nevoie ca autorităţile financiare, Consiliul Concurenţei, celelalte autorităţi de pe piaţă să lucreze strâns pentru a proteja consumatorii şi interesele lor".
Reprezentantul ASF a punctat, totodată, că sistemul de reglementare pe piaţa asigurărilor din ţara noastră este gândit plecând de la hârtie, iar din acest motiv trebuie să elimini barierele legislative pentru a permite lucrul în online.
Reprezentantul ASF a adăugat: "Digitalizarea influenţează dinamica şi apar noi canale de distribuţie, iar Revolut este un exemplu în acest sens. Legat de provocări, aceste noi entităţi nu au experienţă în serviciile financiare reglementate. Unele dintre ele încearcă să şi evite reglementările... Conştientizarea şi cultura riscului diferă semnificativ între entităţi şi faţă de cele tradiţionale. La entităţile tradiţionale lipsesc cunoştinţele tehnice din domeniul IT, iar din acest motiv unele se dezvoltă, altele nu. Fintech-urile coordonate de autorităţi, cum este cel din ASF sau cel din BNR, au rolul de a susţine, până la urmă, aceste dezvoltări în entităţile tradiţionale pentru a le ajuta să asigure o concurenţă corectă pe piaţă. Sistemul de reglementare este gândit plecând de la hârtie, nu online, şi din acest motiv trebuie să elimini barierele legislative pentru a putea să permiţi lucrul online. Practic, se creează un ecosistem nou, de concurenţă care se modifică, şi înlocuit de fragmentare şi segmentare, cu acces la surse mari de date şi de algoritmi de autorizaţie".