CLUJ CONNECTING DAY 2017:  " Ameninţările cibernetice vor creşte în volum şi vor fi din ce în ce mai sofisticate"

Alexandra Cismaru
Companii #IT / 21 martie 2017

Dorin Pena

Dorin Pena

Până în 2020, cantitatea de date va creşte exponenţial, ajungând la 2.3 zetabiţi, iar 66% din traficul pe internet va fi generat prin reţele wifi şi device-uri mobile, potrivit unui studiu Cisco;

Costul mediu al unui atac este de 4 milioane de dolari.

Atacurile cibernetice s-au dezvoltat şi creează pagube într-o serie largă de domenii, iar pe viitor ameninţările vor creşte în volum şi vor fi din ce în ce mai sofisticate, potrivit specialiştilor în securitate cibernetică prezenţi la Cluj Connecting Day 2017.

Dispozitivele mobile, stocarea informaţiilor în cloud-ul public, infrastructura cloud şi comportamentul utilizatorului sunt principalii factori despre care profesioniştii din domeniul securităţii consideră că prezintă un risc major în expunerea organizaţiei unui atac cibernetic.

Cisco Visual Networking Index prognozează că până în 2020 cantitatea de date va creşte în mod exponenţial, ajungând la 2.3 zetabiţi, iar 66% din traficul pe internet va fi generat prin reţele wifi şi device-uri mobile. Astfel, se vor deschide noi oportunităţi, în acelaşi timp, aria de acţiune a hacker-ilor va fi mult mai mare, în timp ce monitorizarea sistemelor informatice va deveni tot mai dificil de realizat.

Specialiştii precizează: "Ţinta atacurilor informatice nu vor mai fi doar companiile mari şi cele din domeniul bancar la care ne gândim probabil cel mai des, ci şi organizaţii mici, medii care îşi desfăşoară activitatea în domenii cât mai diverse. Având în vedere că aproximativ 50% dintre companii s-au confruntat cu un atac cibernetic şi că atacatorii îşi rafinează continuu tacticile, întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este când se va întâmpla un astfel de atac şi nu dacă el va avea loc".

Dorin Pena, directorul general al Cisco România, a afirmat la Cluj Connectig Day că principalele obstacole în asigurarea unei securităţi a datelor sunt: bugetul alocat, compatibilitatea soluţiilor folosite, lipsa de personal specializat şi complexitatea soluţiilor utilizate: "Peste 50% dintre organizaţii folosesc între 6 şi 50 de furnizori de solutii de securitate."

Acesta a mai adăugat că atacurile cibernetice s-au dezvoltat şi creează pagube în domenii din ce în ce mai diverse.

Pena a explicat: "Costul mediu al unui atac cibernetic este de 4 milioane de dolari. Însă, nu toate atacurile sunt într-o marjă de 2 până la 5 milioane de dolari. Sunt atacuri care creează un impact de zeci de milioane de dolari sau atacuri de mii de dolari. Problema este că impactul devine din ce în ce mai mare, pentru că suprafaţa în care hackerii pot să activeze este din ce în ce mai vastă".

Marcel Borodi, preşedintele companiei Brinel a declarat, în cadrul Cluj Connecting Day: "Nu vedem duşmanul, nu îi vedem tunurile, arbaletele sau armatele, ca atare nu percepem ameninţarea. Mai mult, nu percepem nici gradul nostru de expunere la atacuri, pentru că, practic, sunt invizibile, deci nu le putem percepe cu simţurile cu care am fost învăţaţi să o facem".

El a mai adăugat că, din cauza dependenţei de ceea ce se întâmplă în jur, este greu pentru cineva să se ferească de cei care nu au intenţii tocmai bune, iar nevoia de securitate este una dintre nevoile umane de bază.

Borodi a mai completat: "Atât de mult suntem dependenţi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru încât nu putem să ne ferim de alţii care au interesul opus. Dacă e să ne raportăm la piramida lui Maslow, observăm că nevoia de securitate este una de bază şi vine după partea de nevoi fiziologice. Pentru o organizaţie, dincolo de basic operation, de supravieţuire, apare nevoia de siguranţă, de securitate".

Pentru a înţelege riscul la care se expun organizaţiile, consultanţi în securitate au evidenţiat, la Cluj Connecting Day, anatomia unui atac cibernetic, ilustrând live cum se întâmplă un atac, cum este perceput de cel care îl execută şi de către cel atacat şi ce măsuri pot fi implementate în astfel de cazuri.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb