DEPUTATUL LUCIAN BODE, PREŞEDINTELE COMISIEI DE TRANSPORTURI ŞI INFRASTRUCTURĂ: "Pierdem sute de milioane de euro din cauza infrastructurii feroviare"

A.S.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Transporturi / 19 octombrie 2017

"Pierdem sute de milioane de euro din cauza infrastructurii feroviare"

Administraţiile centrale şi locale sunt anchilozate când vine momentul să operaţionalizeze politicile de dezvoltare a infrastructurii, a declarat, ieri, Lucian Bode, deputat PNL şi preşedintele Comisiei de transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor, în cadrul unei dezbateri pe teme de profil. Domnia sa a declarat: "Constat că în România suferim de o boală grea - elaborăm documente strategice solicitate de partenerii europeni - cum ar fi Masterplanul General de Transport sau Planurile de Mobilitate Urbană - dar le implementăm foarte greu. Fonduri există, dar trebuie atrase. Aici blocajul este major pentru că nu reuşim să folosim la maxim aceste oportunităţi de finanţare. Vorbim de mecanismul pentru interconectarea Europei -CEF cu un buget de 26 de miliarde de euro până în 2020, POIM 2014-2020 cu o finanţare pe sectorul transporturilor de 6,8 miliarde de euro la care se adaugă împrumutul BEI de 1 miliard de euro pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene.

Din păcate, soluţiile pentru deblocarea acestei situaţii încă se lasă aşteptate. România se află într-un moment în care nu mai poate jongla cu interesele unora sau altora care ajung în fruntea MT, pentru că importanţa preluării preşedinţiei Consiliului UE trebuie să constituie o prioritate, iar în 2019 trebuie să dăm un semnal de seriozitate şi competenţă în relaţia cu partenerii europeni".

Infrastructura dă măsura mobilităţii, este de părere Lucian Bode, menţionând că nicio schimbare majoră în domeniul transporturilor nu va putea fi posibilă fără sprijinul unei reţele adecvate şi al unei utilizări mai inteligente a acesteia: "România trebuie să accelereze investiţiile în infrastructura de transport. Dacă nu conştientizăm, în al 12-lea ceas, importanţa acestui demers decalajele de dezvoltare se vor adânci mai mult şi distanţa dintre noi şi restul ţărilor europene va creşte cu repercusiuni grave asupra economiei româneşti şi a calităţii vieţii populaţiei".

Relaţia dintre dezvoltarea tehnologiilor inovative şi creşterea mobilităţii este una esenţială pentru a dezvolta piaţa internă de transport a Uniunii Europene, iar noi suntem parte a acestei pieţe, consideră deputatul Lucian Bode, precizând: "Nu putem asista pasiv la ceea ce se întâmplă în alte ţări, la evoluţiile spectaculoase înregistrate în acest domeniu, în timp ce noi ne chinuim efectiv să inaugurăm o linie de cale ferată de mare viteză de la Curtici la Constanţa.

Astfel, economia României pierde zeci şi sute de milioane de euro din cauza infrastructurii feroviare, în condiţiile în care un tren de marfă parcurge distanţa dintre Curtici şi Constanţa în şapte zile, cu trei mai multe decât pe vremea lui Carol al II-lea. Nicăieri în lumea asta vaporul nu aşteaptă trenul, doar în România, ceea ce înseamnă zeci, sute de milioane de euro pierdute de operatorii economici".

Lucian Bode susţine că viteza medie a unui tren de călători în România este de 35 de kilometri pe oră, în timp ce viteza medie a unui tren de marfă este de 16 kilometri pe oră: "Pentru noi, mare viteză înseamnă 160 de km, în timp ce în alte state trenurile de mare viteză au devenit deja istorie şi circulă cu viteze mult superioare. TGV-ul are 36 de ani de existenţă - în 1981 atingea viteza de 260 km/oră, iar recordul a fost doborât cu viteza de 515,3 km/h".

Potrivit acestuia, CFR Infrastructură a pierdut la rectificare aproape 70 de milioane de euro pentru că nu a fost în stare să facă investiţiile asumate prin proiectul de buget: "Este inadmisibil. Din păcate, astfel de situaţii sunt întâlnite foarte des în toate cele patru moduri de transport din România".

În opinia deputatului PNL, provocarea cea mai mare constă în a integra noile tehnologii de transport şi sistemele inteligente în economia transportului naţional menite să creeze un avantaj competitiv şi să contribuie la obiectivul european de reducere a emisiilor de CO2.

Criza de încredere a populaţiei şi a forurilor europene în decidenţii de la Bucureşti va fi o altă consecinţă nefastă a acestor întârzieri de dezvoltare, mai spune Lucian Bode, precizând că toţi cei direct implicaţi în aplicarea politicilor de transport trebuie să acţioneze urgent în sensul îndeplinirii obiectivelor majore, cum ar fi conectarea României la reţeaua TEN-T şi integrarea celor mai performante tehnologii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Germania inainte de a incepe razboiul , si paoi pe teritoriile ocupate a dezvoltat infrastrucitura feroviara.

    oare de [prosti? 

    In 10 ani Basescu cati km de autostrada sau cale ferata s-a facut?Dupa revolutie mai mult s-a distrus si furat sub obladuirea politicienilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb