DUPĂ MAI BINE DE O LUNĂ DE LA DESEMNAREA UNUI CÂŞTIGĂTOR Guvernul a aprobat contractul pentru privatizarea CFR Marfă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 25 iulie 2013

Guvernul a aprobat contractul pentru privatizarea CFR Marfă

Update 16:41:

Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, a susţinut, astăzi, că este necesară convocarea de urgenţă a CSAT în ceea ce priveşte continuare procedurii de privatizare a CFR Marfă, potrivit surselor de presă.

Domnia sa a declarat: "Nu îl suspectez pe preşedintele Băsescu de rea voinţă. Dacă argumentele domniei sale sunt solide atunci poate face un bine în ceea ce priveşte privatizarea CFR Marfă, dar dacă sunt aprecieri subiective atunci Traian Băsescu face un mare deserviciu statului român. Poate are argumente importante în privinţa privatizării. Acestea nu pot fi spuse într-o conferinţă de presă ci într-un cadru instituţional, care în acest caz e CSAT".

Relu Fenechiu mai este de părere că declaraţiile şefului Statului pot afecta blocarea CFR Marfă.

"Atunci când preşedintele Traian Băsescu iese şi spune că omul de afaceri Gruia Stoica este cercetat pentru infracţiuni financiare, mă indoiesc că vreo bancă din România îi va mai acorda imprumuturi. Traian Basescu a blocat pur şi simplu accesul GFR la imprumut. Pot sa vă spun că nicio bancă din România nu va mai împrumuta GFR", a conchis domnia sa.

---

Guvernul a aprobat, ieri, Hotărârea privind contractul de privatizare a CFR Marfă, urmând ca actul normativ să fie transmis CSAT, pentru a fi avizat, în următoarea perioadă, potrivit declaraţiilor premierului Victor Ponta.

"Privatizarea CFR Marfă a fost un angajament în faţa FMI şi a Comisiei Europene, asumat înainte de Guvernul pe care îl conduc, de către preşedintele Traian Băsescu. Am obţinut avizul preliminar şi această hotărâre de Guvern o vom transmite către CSAT spre avizare", a menţionat, ieri, Victor Ponta.

Astfel, la mai bine de o lună de la desemnarea unui câştigător pentru vânzarea operatorului nostru feroviar de marfă, avem şi un contract aprobat de Executiv.

Doar că acesta nu reprezintă întocmai condiţiile impuse iniţial, prin Strategia de privatizare. În contractul de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni de la CFR Marfă aprobat ieri în Guvern au apărut câteva modificări.

Una dintre acestea vizează termenul de plată a celor 202 milioane de euro oferite, pentru achiziţia a 51% din CFR Marfă, de către Grup Feroviar Român (GFR), care a fost desemnat câştigătorul licitaţiei de privatizare a operatorului feroviar de marfă, care a fost prelungit.

Documentul precizează: "Prin derogare de la pct. 7.4 lit. a) din Strategia de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA (...), transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor de vânzare şi plata integrală a preţului de cumpărare vor avea loc în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data la care toate condiţiile suspensive prevăzute în contract, inclusiv aprobarea tranzacţiei de către autorităţile de concurenţă competente, sunt îndeplinite".

Ministrul Transporturilor anunţa, în 20 iunie, când a fost desemnat câştigătorul, că GFR îşi asumă plata integrală a sumei de 202 milioane de euro în interval de 60 de zile de la semnarea contractului, refuzând, astfel, condiţia pusă de Grup Feroviar Român de a face plata în rate.

În noua sa formă, însă, contractul prevede că GFR va putea să facă plata în circa şase luni - termenul legal în care autorităţile de Concurenţă trebuie să se exprime în legătură cu această tranzacţie.

Consiliul Concurenţei va stabili dacă, prin achiziţia CFR Marfă, care are o cotă de circa 50% din piaţa de profil, de către GFR, cu o cotă de piaţă de aproximativ 30%, se va forma o concentrare economică.

În momentul în care au fost făcute modificările în draftul de contract, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat: "Nu am o problemă cu semnarea contractului. Am transmis şi Guvernului că nu avem probleme cu Hotărârea de Guvern. Singura rezervă pe care mi-am exprimat-o se referă la faptul că Ministerul Transporturilor a legat plata tranzacţiei de decizia Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte formarea unei posibile concentrări economice. Sincer, nu mă simt prea confortabil cu acest lucru. Se poate proceda şi aşa, dar nu este obligatorie asocierea celor două operaţiuni, nu este automată această legătură".

O altă modificare operată în contractul de vânzare-cumpărare prevede că numărul total de acţiuni care fac obiectul vânzării, precum şi preţul pe acţiune vor fi determinate la data finalizării tranzacţiei, astfel încât să reflecte procentul de 51% din întregul pachet, în funcţie de modificările capitalului social al CFR Marfă ca efect al conversiei creanţelor statului faţă de societate în acţiuni şi/sau în urma reducerii capitalului social ca urmare a transferului unor active ale CFR Marfă către alte societăţi aflate în subordinea ori sub autoritatea Ministerului Transporturilor, precum şi/sau în urma majorării capitalului social cu valoarea terenurilor pentru care a fost obţinut certificat de atestare a dreptului de proprietate, mai arată proiectul legislativ.

Înainte de finalizarea procedurii de licitaţie, datoriile CFR Marfă la stat, de circa 1,8 miliarde lei, au fost şterse prin conversie în acţiuni, iar o parte din activele companiei, în valoare de 63,8 milioane de lei, au fost transferate către alte entităţi din subordinea MT.

GFR, parte a Grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost desemnat câştigător în cursa pentru privatizarea CFR Marfă, în data de 20 iunie 2013.

Contractul de privatizare a CFR Marfă va fi desfiinţat fără orice altă formalitate şi fără intervenţia instanţei dacă procedura nu va fi finalizată în maxim 60 zile calendaristice, independent de orice culpă a cumpărătorului, a informat, ieri, Executivul.

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat, ieri, dorinţa ca Ministerul Transporturilor să aibă un nou ministru, dat fiind faptul că Guvernul a aprobat hotărârea cu privire la privatizarea CFR Marfă.

"Sper ca după adoptarea acestei hotărâri de guvern - că înţeleg că ăsta era pretextul - să avem totuşi un ministru al Transporturilor care, zi de zi, 10 ore pe zi, să se ocupe de activitatea ministerului. Acum, secretarul de stat Ghibu face acest lucru foarte bine, dar până la urmă un ministru este cel care trebuie să conducă ministerul. Dacă problema era adoptarea acestei hotărâri, iată, am adoptat-o, poate că mâine o să avem ministru", a declarat, ieri, premierul Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul săptămânii, că premierul Victor Ponta trebuie să îşi asume, în calitate de ministru interimar la Transporturi, responsabilitatea politică pentru privatizarea CFR Marfă, având în vedere aprecierile pozitive făcute de acesta la modul cum s-a derulat privatizarea.

În prezent, premierul Ponta este ministru interimar al Transporturilor, iar secretarul de stat Cristian Ghibu coordonează activitatea instituţiei.

BOGDAN OPREA:

"Ar fi o ilegalitate ca CSAT să se pronunţe pe contractul de privatizare al CFR Marfă"

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu are ca obiect de lucru avizarea contractului de privatizare a CFR Marfă, responsabilitatea legală cu privire la vânzarea unei părţi din pachetul de acţiuni al companiei revenind exclusiv Guvernului României şi Comitetului de Privatizare a CFR Marfă din cadrul Ministerului Transporturilor, a declarat, ieri, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu.

"Domnul prim-ministru Victor Ponta, aşa cum ne-a obişnuit, încearcă să fugă, din nou, de responsabilitate. Ar fi o ilegalitate ca CSAT să se pronunţe pe acest contract de privatizare. Aşa că îl rugăm respectuos pe domnul prim-ministru Victor Ponta să nu aştepte avizul CSAT după derularea procesului de privatizare pentru că domnul preşedinte Traian Băsescu nu va accepta să încalce legea. Singurii care pot decide asupra acestui contract sunt ministrul interimar al Transporturilor, domnul Victor Ponta, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor Ponta şi Guvernul. Altfel, recomandabil, în numele consecvenţei, ca domnul prim-ministru Victor Ponta să-şi asume răspunderea privatizării pentru care, în data de 20 iunie, îl felicita atât de călduros pe domnul ministru Relu Fenechiu", a subliniat, ieri, Bogdan Oprea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. PUTEM CREDE CA ARE DREPTATE DL. MOLEA, LIDER DE SINDICAT LA CFR, CAND SPUNE : “Mai ceferistilor, voi nu vedeti ca nu e mai e loc de glume. Trebuie blocata calea ferata pana nu reuseste golanul de Fenechiu impreuna cu Micu, Dorobantu si Ghibu sa vanda si traversele…” ASA O FI ? UN LUCRU ESTE SIGUR, SUNT BANI PENTRU SALARIILE DE MII SI MII DE EURO ALE CELOR ENUMERATI MAI SUS , DAR , DIN PACATE , PERFORMANTELE LOR MANAGERIALE SUNT ZERO. DL. PONTA , IN CALITATE DE PRIM MINISTRU AL GUVERNULUI ROMANIEI SI DE INTERIMAR LA TRANSPORTURI, VA RUGAM SA LUATI MASURI URGENTE , AJUNGE CU MINCIUNA , JAFUL SI AROGANTA DE LA CALEA FERATA !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb