HIDROELECTRICA

(C.P.)
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 februarie 2016

Alpiq RomIndustries şi Alro au pierdut procesele cu Hidroelectrica, prin care cereau daune de 657 milioane lei, potrivit unui comunicat de presă, al producătorului de energie.

Prin sentinţa pronunţată în data de 12 februarie 2016, "Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia formulată de Alpiq RomIndustries împotriva măsurii Administratorului Judiciar «Euro Insol» de neînscriere în tabelul preliminar al creanţelor a sumei de 527.790.918,03 lei reprezentând daune solicitate de Alpiq RomIndustries pentru diminuarea cantităţii de energie livrată de către Hidroelectrica în perioada septembrie 2011 - aprilie 2012, ca efect al aplicării clauzei de forţă majoră", se arată în comunicatul citat.

Tot pe 12 februarie, Tribunalul Bucureşti a respins şi contestaţia similară formulată de Alro, care solicita daune de 129.664.792 lei, potrivit Hidroelectrica.

Remus Borza, reprezentantul Administratorului Judiciar, a declarat: "Alpiq RomIndustries şi Alro SA fac parte din categoria traderilor de energie cunoscuţi de publicul larg ca «băieţii destepţi» de la Hidroelectrica care au beneficiat de contracte preferenţiale încheiate cu producătorul de energie din derularea cărora Hidroelectrica, a fost prejudiciată cu 1,1 miliarde de euro. Reamintim că în perioada octombrie 2011-decembrie 2012, Hidroelectrica s-a confruntat cu o secetă extremă, caracterizată prin cele mai mici debite înregistrate pe Dunăre în ultimii 150 de ani şi materializată printr-un minim istoric al producţiei de energie electrică de doar 11,8 TWh în anul 2012. Într-o primă fază, ca să poată să-şi onoreze obligaţiile contractuale, Hidroelectrica a achiziţionat din piaţa de echilibrare şi de la producătorii termo energie la preţuri între 280-340 lei/MWh, că să revândă în pierdere în contractele cu băieţii deştepţi la preţuri cuprinse între 103 - 132 lei/MWh. Când Hidroelectrica şi-a epuizat resursele financiare, intrând pe pierdere şi pe o trezorerie netă negativă de 783 milioane de lei, a activat clauza de forţă majoră, care a permis diminuarea cantităţilor de energie către toţi partenerii comerciali. Alpiq RomIndustries şi Alro au tergiversat soluţionarea acestor cauze mai bine de trei ani de zile prin recurgerea la diverse tertipuri avocăţeşti, materializate în: cereri de amânare, de strămutare, de recuzare ori cereri de probe fără legătură cu obiectul cauzei".

Potrivit reprezentantului Hidroelectrica, instanţa a acordat companiei integral cheltuielile de judecată solicitate în cele două litigii - onorarii expertize, avocaţi -, respectiv 68 mii lei în litigiul cu Alpiq şi 61 mii lei în litigiul cu Alro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo, Borza!

    Bravo, Euroinsol! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb