Asociaţiile şi patronatele RWEA, PATRES, RPIA şi ARmHE, care reprezintă industria energiei regenerabile din ţara noastră, cu o putere instalată de aproximativ 5.000 MW şi investiţii de circa 7 miliarde de euro, au solicitat Guvernului, Ministerului Energiei şi ANRE (reglementatorul pieţei) să ajusteze urgent cota obligatorie de energie electrică susţinută prin mecanismul certificatelor verzi, astfel încât întregul sector să nu intre în colaps.
Operatorii din domeniu doresc să se găsească acel punct de echilibru între interesul consumatorilor şi cel al producătorilor.
Conform unui comunicat remis redacţiei, patronatele propun sistarea temporară a acreditărilor pentru centrale noi care ar urma să beneficieze de certificate verzi, indiferent de capacitate, începând cu data de 1 septembrie 2015, cu excepţia proiectelor pentru care au fost obţinute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt în faze avansate de finalizare a investiţiilor şi a celor licenţiate, pentru a permite autorităţilor şi industriei regenerabile să identifice acele măsuri necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi care, în acest moment, este nefuncţional.
În scrisoarea transmisă autorităţilor pe 15 iulie, RWEA, PATRES, RPIA şi ARmHE cer salvarea industriei regenerabilelor de la un colaps iminent. Patronatele solicită majorarea cotei de certificate verzi pentru anul 2016 şi echilibrarea raportului dintre cererea şi oferta de certificate verzi.
Ele acuză: "Este important de remarcat faptul că, în încercarea de a proteja în mod legitim consumatorul final, autorităţile române ezită să facă ceea ce toate celelalte guverne au făcut în situaţii similare, respectiv să suspende accesul la schema de suport pentru noile proiecte până la identificarea unor soluţii de finanţare viabile. În sens contrar, autorităţile împing cu bună ştiinţă investitorii existenţi, dar şi pe cei noi din industria surselor de energie regenerabilă, spre faliment, generând un fenomen cu efect de bumerang, ce va avea în final un impact negativ asupra cetăţenilor. Rezultatul va fi creşterea iminentă a preţului energiei care a scăzut semnificativ, datorită aportului energiei regenerabile".
La începutul lunii iulie, patronatele sus-menţionate au anunţat că piaţa se confruntă cu un mare exces de certificate şi că licitaţiile de pe OPCOM duc lipsă de cumpărători. Asociaţiile RWEA, PATRES, RPIA, ARBIO, ARmHE au susţinut împreună că reducerea cotei în 2014 şi în 2015 şi menţinerea acesteia în continuare la un nivel scăzut de 12,15% pentru 2016 faţă de 17%, cât era stabilit în Legea 220, generează un excedent uriaş de certificate verzi, care devin azi doar hârtii fără valoare. Această decizie, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni şi impozitarea certificatelor verzi la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării, înseamnă, în opinia sursei citate, faliment iminent pentru marea parte dintre producătorii mici şi medii.
1. De unde
(mesaj trimis de gogu electronu în data de 29.07.2015, 11:12)
Unde naiba a scazut pretul energiei electrice,ca de cand au aparut verzii astia s-a tot marit pretul energiei din cauza certificatelor verzi.Cand au primit subventie la greu pe spinarea poporului a fost bine,cum s-a mai inchis robinetul deja ii paste falimentul.Daca investesti in vant sa fi sanatos,orice afacere e viabil daca rezista pe propriile picioare,daca nu sa dea la fier vechi morile de vant.