PATRONATELE FAC UN NOU APEL LA AUTORITĂŢI Industria regenerabilelor se plânge iar că-i bate falimentul la uşă

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 iulie 2015

Industria regenerabilelor se plânge iar că-i bate falimentul la uşă

Creşterea cotei şi sistarea noilor investiţii, printre solicitări

Asociaţiile şi patronatele RWEA, PATRES, RPIA şi ARmHE, care reprezintă industria energiei regenerabile din ţara noastră, cu o putere instalată de aproximativ 5.000 MW şi investiţii de circa 7 miliarde de euro, au solicitat Guvernului, Ministerului Energiei şi ANRE (reglementatorul pieţei) să ajusteze urgent cota obligatorie de energie electrică susţinută prin mecanismul certificatelor verzi, astfel încât întregul sector să nu intre în colaps.

Operatorii din domeniu doresc să se găsească acel punct de echilibru între interesul consumatorilor şi cel al producătorilor.

Conform unui comunicat remis redacţiei, patronatele propun sistarea temporară a acreditărilor pentru centrale noi care ar urma să beneficieze de certificate verzi, indiferent de capacitate, începând cu data de 1 septembrie 2015, cu excepţia proiectelor pentru care au fost obţinute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt în faze avansate de finalizare a investiţiilor şi a celor licenţiate, pentru a permite autorităţilor şi industriei regenerabile să identifice acele măsuri necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi care, în acest moment, este nefuncţional.

În scrisoarea transmisă autorităţilor pe 15 iulie, RWEA, PATRES, RPIA şi ARmHE cer salvarea industriei regenerabilelor de la un colaps iminent. Patronatele solicită majorarea cotei de certificate verzi pentru anul 2016 şi echilibrarea raportului dintre cererea şi oferta de certificate verzi.

Ele acuză: "Este important de remarcat faptul că, în încercarea de a proteja în mod legitim consumatorul final, autorităţile române ezită să facă ceea ce toate celelalte guverne au făcut în situaţii similare, respectiv să suspende accesul la schema de suport pentru noile proiecte până la identificarea unor soluţii de finanţare viabile. În sens contrar, autorităţile împing cu bună ştiinţă investitorii existenţi, dar şi pe cei noi din industria surselor de energie regenerabilă, spre faliment, generând un fenomen cu efect de bumerang, ce va avea în final un impact negativ asupra cetăţenilor. Rezultatul va fi creşterea iminentă a preţului energiei care a scăzut semnificativ, datorită aportului energiei regenerabile".

La începutul lunii iulie, patronatele sus-menţionate au anunţat că piaţa se confruntă cu un mare exces de certificate şi că licitaţiile de pe OPCOM duc lipsă de cumpărători. Asociaţiile RWEA, PATRES, RPIA, ARBIO, ARmHE au susţinut împreună că reducerea cotei în 2014 şi în 2015 şi menţinerea acesteia în continuare la un nivel scăzut de 12,15% pentru 2016 faţă de 17%, cât era stabilit în Legea 220, generează un excedent uriaş de certificate verzi, care devin azi doar hârtii fără valoare. Această decizie, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni şi impozitarea certificatelor verzi la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării, înseamnă, în opinia sursei citate, faliment iminent pentru marea parte dintre producătorii mici şi medii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Unde naiba a scazut pretul energiei electrice,ca de cand au aparut verzii astia s-a tot marit pretul energiei din cauza certificatelor verzi.Cand au primit subventie la greu pe spinarea poporului a fost bine,cum s-a mai inchis robinetul deja ii paste falimentul.Daca investesti in vant sa fi sanatos,orice afacere e viabil daca rezista pe propriile picioare,daca nu sa dea la fier vechi morile de vant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb