Piaţa autohtonă a jocurilor de noroc înregistrează creşteri de 5%, de la an la an, iar unul dintre motivele acestei creşteri este trecerea jucătorilor în zona fiscalizată, a declarat Liviu Popovici, preşedintele Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România (Romanian Bookmakers).
Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Organizatorilor de Sloturi Romslot împreună cu PricewaterhouseCoopers, piaţa locală de profil avea o valoare de 420 de milioane de euro, în 2012. Laura Florea, managing partner al Point Public Affairs - compania care oferă consultanţă Romslot - a precizat: "Industria de slot machines a contribuit în mod direct şi indirect cu peste 560 de milioane de euro la PIB, respectiv 0,4%, şi a generat peste 27.000 de locuri de muncă. La momentul respectiv, în ţară erau peste 50.000 de aparate de sloturi. Doar 3% din români joacă la slot-machines, iar 20% apelează la loterie".
Reprezentanţii industriei au declarat că jucătorii din piaţă susţin că jucătorii nu pot fi înşelaţi, pentru că toate pariurile sunt monitorizate în timp real de Oficiul Naţional pentru Jocurile de Noroc (ONJN): "Pentru a organiza pariuri în cotă fixă, casele de pariuri au nevoie de o licenţă netransmisibilă care este acordată individual care costă 100.000 de lei anual (pe o perioadă de cinci ani) şi de o autorizaţie de exploatare emisă de ONJN, valabilă un an, pentru care se plăteşte o taxă de 5% din încasări fără reducerea premiilor acordate. În 2012, industria pariurilor în cotă fixă a reuşit să contribuie cu 141 de milioane de euro la PIB şi să creeze peste 11.000 locuri de muncă.
• Liviu Popovici: "Loteria Română beneficiază de legislaţie favorabilă"
Circa o treime din încasările unei agenţii de pariuri provin din sloturi, apreciază Liviu Popovici, care susţine că aproximativ 75% din banii obţinuţi pe piaţa jocurilor de noroc se întorc către jucători sub formă de câştig. Domnia sa a mai precizat: "Există o telenovelă între Consiliul Concurenţei şi Loteria Română, care a început în 2005, întrucât Loteria beneficiază de un mediu legislativ favorabil şi excede cadrului stabilit de legislaţia de concurenţă. Consiliul Concurenţei a spus că Loteria trebuie să obţină licenţă şi autorizaţie de exploatare şi să plătească aceleaşi taxe ca restul competitorilor de pe piaţa jocurilor de noroc, dar acest lucru nu s-a întâmplat".
Potrivit surselor citate, softurile aparatelor de sloturi care funcţionează în cazinouri sunt programate în aşa fel încât să ofere câştiguri rare, dar foarte mari. De cealaltă parte, barurile apelează la "păcănele" care aduc bani mai puţini pentru jucători, dar, mai des, pentru a-şi păstra clienţii.