Reorganizarea Hidroelectrica, la mâna băncilor

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 septembrie 2012

Reorganizarea Hidroelectrica, la mâna băncilor

Cele zece bănci care au împrumutat Hidroelectrica au o pondere de 69% la masa credală, a anunţat ieri, Remus Borza, directorul Euro Insol - administratorul judiciar al producătorului de energie. Astfel, "stăpânii" reorganizării Hidroelectrica sunt instituţiile creditoare, a subliniat domnia sa.

Ieri, adminis-tratorul judiciar al Hidroelectrica a depus, la Tribunalul Bucureşti, tabelul preliminar al creanţelor companiei. Remus Borza a precizat: "Au depus declaraţii de creanţe un număr de 381 de creditori. Valoarea totală a creanţelor solicitate este de 5,49 miliarde lei, din care au fost admise 3,5 miliarde de lei. De asemenea, au fost admise sub condiţie creanţe de circa 804 milioane lei, iar cele respinse au fost în valoare de 1,17 miliarde de lei".

Tabelul preliminar al creanţelor va fi transmis spre publicare la Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Creditorii pot face contestaţie pe parcursul a cinci zile lucrătoare după publicarea în Buletin (în aproximativ trei zile). Judecarea contestaţiilor poate dura şi un an. După definitivarea tabelului creanţelor, creditorii vor analiza şi aproba planul de reorganizare, a mai spus domnul Borza.

"Dacă încetează cauzele insolvenţei, Hidroelectrica poate ieşi din insolvenţă şi fără planul de reorganizare făcut de administratorul judiciar", a subliniat reprezentantul Euro Insol.

Printre băncile care figurează în tabelul preliminar al creditorilor Remus Borza a menţionat că se regăsesc CitiBank Europe - pondere de 7,8% în totalul masei credale, BCR - 7,8%, ING Bank Dublin - 7,8%, BRD - 12,14%, RBS Bank - 3,6%, Banca Transilvania - 3% şi Alpha Bank - 2,2%.

Conform legii, în termen de 30 de zile de la publicarea tabelului definitiv al creanţelor, creditori cu peste 20% din masa credală, administratorul judiciar sau Hidroelectrica prin administratorul special au posibilitatea să propună un plan de reorganizare a activităţii. Remus Borza susţine că administratorul judiciar va întocmi şi supune aprobării creditorilor, cu sprijinul acţionarului majoritar al companiei, planul de reorganizare al Hidroelectrica. În prezent, niciun creditor al Hidroelectrica nu deţine individual 20% din masa credală.

Din totalul creanţelor, Euro Insol a admis 1,69 miliarde lei creanţe garantate, la care se adaugă alte 19,1 milioane lei creanţe garantate sub condiţie. Domnul Borza a declarat: "În ceea ce priveşte creanţele garantate, sunt zece bănci şi o persoană fizică, Bucurenciu Nicolae, cu o ipotecă în Sibiu în sumă de 70.000 lei. Creanţele garantate respinse sunt în valoare de 114 milioane lei. Majoritatea băncilor s-au înscris cu creanţele de la 20 iunie 2012. Dar până în 10 septembrie 2012, Hidroelectrica a returnat instituţiilor financiare 54 milioane euro. Hidroelectrica nu are şi nu a avut restanţe la bănci".

Creanţe bugetare de 536 milioane lei

Creanţele bugetare solicitate au fost de 536,6 milioane de lei, din care Euro Insol a admis sub condiţie suma de 536 milioane lei. Circa 600.000 de lei sunt creanţele bugetare admise.

Remus Borza a explicat de ce majoritatea creanţelor bugetare a fost admisă sub condiţie: "ANAF a solicitat înscrierea la masa credală cu 144 milioane lei. Această creanţă a fost înregistrată sub condiţie. Ministerul Economiei a solicitat cu 391 milioane lei. Suma a fost admisă sub condiţia soluţionării dosarului penal în care o serie de directori au fost trimişi în judecată împreună cu un fost ministru pentru subminarea economiei naţionale. Până nu se pronunţă instanţa, sumele solicitate de ANAF şi minister vor rămâne înregistrate sub condiţie. 18 septembrie 2012 este următorul termen în acest dosar".

Creanţele salariale aparţin 4.097 de angajaţi ai Hidroelectrica SA, cu un total al creanţelor solicitate de 12,5 milioane lei. Euro Insol a admis creanţe salariale de nouă milioane lei.

"Băieţii deştepţi" au solicitat peste 195 milioane euro

Creanţele chirografare, dominate de furnizorii şi contractorii de lucrări, totalizează 3,1 miliarde lei ca solicitări, din care Euro Insol a admis doar 1,8 miliarde lei şi încă 247 milioane lei sub condiţie. La capitolul creanţe chirografare se regăsesc şi unele bănci.

Remus Borza susţine că a respins creanţe chirografare de 1,1 miliarde lei, din care 870 de milioane lei sunt solicitări ale "băieţilor deştepţi" cu contracte bilaterale directe denunţate.

Potrivit Euro Insol, Energy Holding a solicitat circa 20,4 milioane euro, Elsid Titu - 2,9 milioane euro, Alpiq RomEnergie - 17,8 milioane euro, Alpiq RomIndustries - 118,2 milioane euro, EFT AG - 2,4 milioane euro, Electrocarbon - 4 milioane euro şi Alro - 29 milioane euro.

Domnul Borza a criticat Elsid, Electrocarbon şi Alro pentru aceste solicitări susţinând că sunt companii cu care s-au renegociat contractele şi care au beneficiat ani de zile de preţuri mult sub media pieţei pentru energia hidro.

La acest capitol, domnia sa a menţionat şi alte companii de stat care produc energie: "Hidroelectrica a fost constrânsă prin note aprobate de ministrul Economiei de la acea vreme să achiziţioneze energie de la unităţile termo la preţuri de 200 - 250 lei/MWh şi să o vândă la 89 lei/MWh pe piaţa reglementată şi la 130 lei/MWh pentru «băieţii deştepţi»". De asemenea, Nuclearelectrica a solicitat penalităţi de 9,2 milioane euro de la Hidroelectrica, pentru energia nucleară achiziţionată.

Majoritatea din creditorii sus-menţionaţi au solicitat sumele de bani invocând daunele provocate de forţa majoră în perioada 30 septembrie 2011 - 30 aprilie 2012, a mai declarat Remus Borza. Alpiq RomIndustries a solicitat şi despăgubiri în urma denunţării contractului cu Hidroelectrica.

Hidroelectrica a redus investiţiile, în semestrul al doilea al acestui an, la 311 milioane lei din suma bugetată de 870 milioane lei, a spus administratorul judiciar al Hidroelectrica. Investiţiile se vor derula, în principal, din sursele proprii ale Hidroelectrica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb