Dezvoltarea tehnologică rapidă în privinţa Inteligenţei Artificiale ar putea să pună în pericol viitorul umanităţii, susţin peste 61% dintre respondenţii unui sondaj realizat de Ipsos la comanda Reuters în SUA. Sondajul mai arată că peste două treimi din respondenţi sunt îngrijoraţi de efectele negative ale Inteligenţei Artificiale.
Sursa citată mai arată că, de când ChatGPT a devenit aplicaţia cu cea mai rapidă creştere din toate timpurile, AI a ajuns în prim-planul discursului public. ChatGPT a dat practic startul unei "curse a înarmărilor cu inteligenţa artificială" de către giganţii tehnologici Microsoft şi Google care se luptă pentru a-şi depăşi realizările în domeniul inteligenţei artificiale.
Îngrijorarea exprimată de respondenţii sondajului comandat de Reuters se regăseşte şi în rândul autorităţilor de reglementare şi companiilor care se ocupă de Inteligenţa Artificială. Sam Altman, CEO al OpenAI, a declarat în urmă cu două zile în faţa Congresului SUA că este îngrijorat de potenţiala utilizare abuzivă a tehnologiei şi a solicitat regelementări stricte în acest domeniu.
Sondajul Reuters/Ipsos a constatat că numărul americanilor care prevăd rezultate negative de la IA este de trei ori mai mare decât numărul celor care nu o fac. Potrivit datelor, 61% dintre respondenţi cred că AI prezintă riscuri pentru umanitate, în timp ce doar 22% nu au fost de acord, iar 17% au rămas nesiguri. Defalcat pe categorii de alegători la alegerile prezidenţiale din 2020, sondajul arată că 70% dintre alegătorii lui Donald Trump susţin că AI ar putea ameninţa omenirea, spre deosebire de 60% dintre alegătorii lui Joe Biden care au aceeaşi temere.
Când vine vorba de credinţele religioase, creştinii evanghelici sunt mai predispuşi să fie "pe deplin de acord" că IA prezintă riscuri pentru umanitate, situându-se la 32%, comparativ cu 24% dintre creştinii neevanghelici.
În urma acestui sondaj, reprezentanţii industriei au arătat că este nevoie de informarea cetăţenilor cu privire la beneficiile utilizării inteligenţei artificiale.
"Îngrijorările sunt legitime, dar cred că ceea ce lipseşte din dialog în general este de ce facem asta în primul rând? AI va creşte calitatea vieţii oamenilor şi îi va ajuta pe oameni să fie mai competenţi şi mai eficienţi" a spus pentru sursa citată Sebastian Thrun, profesor de informatică la Stanford, care a fondat Google X. De altfel, aplicaţiile pozitive ale inteligenţei artificiale, cum ar fi revoluţionarea descoperirii de medicamente, nu sunt la fel de vizibile ca ChatGPT, a declarat Ion Stoica, profesor UC Berkeley, care a co-fondat şi compania de inteligenţă artificială Anyscale.
"Americanii s-ar putea să nu realizeze cât de omniprezentă este deja IA în viaţa lor de zi cu zi, atât acasă, cât şi la locul de muncă", a spus Ion Stoica pentru Reuters.
Sondajul respectiv a fost efectuat online pe 4.415 adulţi din SUA, în perioada 9 mai-15 mai şi are un marjă de eroare de +/- 2%.