Autorităţile de la Tiraspol au sistat livrarea curentului electric produs la centrala transnistreană din Cuciurgan, destinat consumatorilor din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat al distribuitorului de energie "Union Fenosa", curentul a fost tăiat ieri, la ora 10:20, fiind imposibilă livrarea de energie electrică clienţilor de pe malul drept al Nistrului. "Union Fenosa" a început să caute resurse alternative de energie, însă, pînă atunci, societatea va fi nevoită să deconecteze o parte din consumatori.
Reprezentanţii "Moldelectrica" - compania moldoveană producătoare de energie, sînt mai optimişti, declarînd că sistarea livrărilor de la Cuciurgan nu va avea efectul scontat de autorităţile de la Tiraspol. Deşi partea română s-a oferit să acorde ajutor Moldovei, livrînd energie produsă de "Electrica", autorităţile de la Bucureşti nu au primit, încă, nici o solicitare sau răspuns de acceptare a acestei oferte. Circa 70% din energia electrică utilizată de consumatorii din Moldova este livrată de centrala termoelectrică de la Cuciurgan.
În timpul conflictului din 1992, cînd Moldova s-a confruntat cu o întrerupere a energiei şi gazelor, Chişinăul a apelat la ajutorul Ucrainei şi al României. În condiţiile actuale, Chişinăul nu vrea să renunţe la măsurile de blocadă economică impuse Tiraspolului. Întreprinderile transnistrene nu pot efectua exporturi, fapt care va duce la pierderi lunare de 50 milioane de dolari.
În pofida acestor provocări, autorităţile de la Chişinău exclud categoric o acţiune militară împotriva Transnistriei. "Administraţia de la Tiraspol încearcă, în toate modurile posibile, să creeze o atmosferă de nervozitate şi confruntare în regiune", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Chişinău, citat de agenţia RIA-Novosti.
La rîndul lor, poliţiştii moldoveni au primit ordine explicite de la Ministrul de Interne să nu răspundă la provocările părţii transnistrene.
Pe de altă parte, surse de la Tiraspol susţin că autorităţile au decis să deblocheze calea ferată moldovenească. Presa ucraineană afirmă că decizia ar fi fost luată de liderul separatist Igor Smirnov, ca urmare a intervenţiei preşedintelui ucrainean, Leonid Kucima. Conducerea Căii Ferate Moldovene a confirmat că s-a semnat o înţelegere în acest sens, însă nu ştie dacă partea transnistreană va respecta angajamentele. Mai mult, autorităţile moldovene se gîndesc la o variantă alternativă de cale ferată, care să ocolească Transnistria prin Sud, pe la localitatea Basarabeasca. Tronsonul respectiv a fost dezafectat în 1999 şi ar necesita cam o lună pentru a fi repus în funcţiune.
Tot ieri, liceul român din Tighina a primit ultimatum să se înregistreze pînă pe 15 august, în caz contrar urmînd să aibă aceeaşi soartă ca liceul din Rîbniţa. Conducerea liceului a declarat că o nouă încercare de înregistrare i-a fost refuzată, pentru că profesorii insistă să predea în grafia latină. Ca să fie înregistrat, liceul trebuie să adopte predarea în grafia chirilică şi o programă de studiu veche de 40 de ani.