Concernul britanic a anunţat, ieri, la Braşov, că va renunţa la fabrica pe care o deţine în România, deoarece aceasta nu este folosită la întreaga capacitate şi nici nu există perspective în acest sens. "GlaxoSmithKline a decis ca fabrica din Braşov să iasă din reţeaua sa globală de producţie pentru formele solide orale (tablete, pastile, comprimate - n. red.), ca urmare a unei analize recent efectuate la nivelul reţelei sale de producţie a formelor solide orale. Decizia este determinată de supra-capacitatea de producţie actuală în reţeaua de producţie a companiei pentru formele solide orale", a explicat Mariana Cismaru, directorul fabricii. Aceasta a mai precizat că în ultimii ani, trendul în domeniul farmaceutic este reprezentat de injectabile, iar fabrica deţinută de britanici în ţara noastră nu poate fi retehnologizată pentru o producţie pe acest segment.
Potrivit conducerii GSK România, reţeaua de producţie a companiei a înregistrat în ultimii ani o scădere semnificativă a volumelor formelor solide orale şi multe dintre produsele în formă solidă mature vor continua să înregistreze scăderi în următorii 5 ani. Capacitatea actuală a fabricii din Braşov nu este în prezent utilizată la maxim şi, din păcate, nu există niciun potenţial de creştere pe termen lung pentru ca alte produse sau volume să fie fabricate aici. Compania intenţionează ca activităţile de producţie din Braşov să fie transferate către alte fabrici.
Fabrica de la Braşov este singura a grupului britanic la care se va renunţa. "Noi suntem foarte optimişti că vom reuşi să o vindem. În plus, vom fi foarte flexibili în eventualele negocieri pe care le vom avea cu posibilii cumpărători, astfel încât să fie preluată cu întregul număr de angajaţi. De asemenea, vom încheia o înţelegere prin care vom achiziţiona medicamente de la această fabrică", a spus, la rândul său, Pascal Prigent, directorul general al GSK România.
Britanicii vor căuta un cumpărător în următoarele şase luni, iar dacă nu vor găsi o companie interesată, din ianuarie vor demara procedurile de închidere a facilităţii de producţie, cu termen final a doua jumătate a anului 2015. Mariana Cismaru spune că fabrica de la Braşov are o capacitate de producţie de 90 de milioane de comprimate, din care acoperirea pe anul în curs este de doar 38 de milioane, adică mai puţin de jumătate.
• Patente expirate, regrete sincere...
"În cazul în care nu va fi identificat un cumpărător, GSK va lua toate măsurile necesare pentru a ajuta angajaţii în această perioadă dificilă. GSK regretă sincer impactul potenţial al acestei decizii asupra oamenilor. Ca întotdeauna, GSK va trata angajaţii corect şi, în cazul în care decizia va fi implementată, compania va oferi sprijinul necesar pentru fiecare angajat care va părăsi compania", mai arată reprezentanţii subsidiarei britanice. "Decizia nu are nicio legătură cu performanţa fabricii din Braşov şi nici nu este un semn al faptului că GSK nu mai investeşte în piaţa din România. Decizia vine ca urmare a unui val de patente expirate care a dus la un exces de capacitate privind formele solide orale. GSK rămâne dedicată pieţei din România unde vom continua să fim un angajator important, cu peste 650 de angajaţi în diviziile farma şi distribuţie şi intenţionăm să investim în următorii 5 ani între 8 şi 10 milioane euro în cercetare şi dezvoltare" a mai spus Prigent.
Printre patentele expirate se numără cel care viza medicamentul "seroxat" adresat persoanelor care suferă de depresii.
• 100 de milioane de euro investite în 15 ani
Nimic nu anunţa posibilitatea ca fabrica din Braşov să fie închisă. În ultimii doi ani, conducerea GSK România a făcut investiţii majore în transferul unor proiecte noi şi se arăta extrem de optimistă cu privire la viitorul imediat al companiei.
GSK a preluat fabrica din Braşov în 2008, când a cumpărat 65% din Europharm Holding de la omul de afaceri Mihai Miron. În 2003, a cumpărat şi restul de 35%, iar Miron a avut interdicţie de a se "apropia" de industria farma până în 2008. Întreaga afacere era estimată la 45 de milioane de euro. În cei 15 ani, grupul britanic a investit în fabrica de la Braşov 100 de milioane de euro.
Fabrica de la Braşov a fost deschisă în urmă cu 20 de ani şi produce o gamă variată de medicamente de la tratamente HIV/SIDA, medicamente pentru boli respiratorii, depresie şi răceală şi gripă/anti-inflamatorii.
GlaxoSmithKline este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare.
• Producţia a avut un profit de 25,704 milioane de lei în 2011
Fabrica braşoveană, care are în prezent un efectiv de 243 de angajaţi, a avut doar în 2011, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, un profit de 25,704 milioane de lei (aproximativ şase milioane de euro la cursul mediu al anului trecut) la o cifră de afaceri de 407,769 milioane de lei. Profit a înregistrat în fiecare an. În 2007, doar producţia a avut un profit de 1,642 milioane de lei, în 2008 - 9,589 milioane de lei, în 2009 - 4,915 milioane de lei, iar în 2010 - 1,162 milioane de lei. Pe partea de distribuţie, Europharm Holding a avut un profit de 11,236 milioane de lei doar în 2011. Dacă tragem linie şi adunăm, business-ul britanic a avut un 2011 cu un câştig net de aproape 8,5 milioane de euro doar prin două companii înregistrate la Braşov.
• Miron analizează posibilitatea de a "recupera" fabrica
Contactat telefonic, omul de afaceri Mihai Miron, proprietarul Ropharma şi cel care a construit, practic, fabrica GSK de la Braşov, a fost luat prin surprindere de anunţul făcut de britanici. "O să analizez ideea de a o răscumpăra. Să vedem dacă o vor vinde cu tot cu utilaje şi proiecte, că dacă ar fi să cumpăr doar clădirea, nu mă interesează", a spus omul de afaceri braşovean.
• A treia multinaţională care "fuge" din Braşov
Britanicii sunt cel de-al treilea concern major care renunţă la o facilitate de producţie din Braşov în ultimii ani. În 2008, atât Kraft România, actualmente Mondelez International România, cât şi Colgate-Palmolive, ambele companii având rădăcini americane, au renunţat la facilităţile de producţie din Braşov.
Dacă Colgate-Palmolive a desfiinţat total producţia, relocând-o în Polonia, cei de la Kraft au apucat "să paseze" o parte din producţia de ciocolată către un producător local - Rap Manufactury - care şi-a deschis o fabrică în Ghimbav. Restul producţiei Kraft de la Braşov a fost mutată în Bulgaria.