POSDRU: MFE a semnat proiecte cu o valoare de peste 162 milioane euro

V.B.
Fonduri Europene #Fonduri Europene / 22 septembrie 2014

Actualizare 18:11 Plumb: "Contractele semnate astăzi vor crea mii de locuri de muncă"

Contractele pe fonduri europene semnate astăzi vor crea mii de locuri de muncă, susţine ministrul Muncii, Rovana Plumb, într-un comunicat trimis redacţiei.

Domnia sa a declarat, la ceremonia semnării contractelor: "Banii europeni reprezintă cea mai simplă metodă pentru a creşte nivelul de trai şi pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile. Astăzi au fost semnate contracte în valoare de 160 milioane euro, care vor duce la crearea a mii de locuri de muncă. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este beneficiar a patru dintre aceste proiecte, în valoare de 90 milioane euro, ce vin în sprijinul categoriilor devaforizate".

Proiectul ,,Instruire pentru furnizarea de servicii moderne", al cărui beneficiar unic este Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, vine să îmbunătăţească participarea pe piaţa muncii şi promovarea incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile, prin cursuri de calificare şi formare profesională. Scopul acestuia este dobândirea de noi competenţe a specialiştilor implicaţi în domeniul incluziunii sociale, se mai arată în comunicat.

Proiectul se adresează unui grup ţintă de 12.000 persoane, din care: 6.000 femei, 5.000 specialişti implicaţi în domeniul incluziunii sociale, 300 persoane de etnie romă, 100 persoane cu dizabilităţi, 600 tineri care au părăsit sistemul de stat de protecţie a copilului.

Activităţile principale ale proiectului implementat de MMFPSPV, cuprind:

-Realizarea unui studiu referitor la integrarea grupului ţintă în piaţa muncii şi societate;

-Organizarea campaniilor de informare pentru grupul ţintă cu privire la piaţa muncii -

-Organizarea şi efectuarea selecţiei grupului ţintă;

-Consilierea persoanelor din grupul ţintă;

-Formarea profesională în vederea adaptării calificărilor la nevoile pieţei muncii, prin dobândirea, actualizarea sau schimbarea calificarilor;

-Instalarea infrastructurii Hardware si Software pentru platforma de formare continuă;

-Realizarea unui portal colaborativ si LMS (learning management system - analiza activităţii solicitantului şi grupurilor ţintă, personalizare, configurare, instalare şi testare, asistenţă în utilizare);

-Realizarea unei aplicaţii pentru managementul proiectului, aplicaţie pentru managementul grupului ţintă şi a competenţelor acestuia (asistenţă la implementarea aplicaţiilor, transfer de competenţe de la furnizori, instruire şi asistenţă, utilizare aplicaţii, introducere date, raportare şi validare).

"Guvernul Ponta înţelege că o societate sănătoasă nu poate exista decât prin promovarea unei abordări incluzive. În acest sens, stimulăm dezvoltarea economică, dar, în acelaşi timp, aplicăm măsuri pentru a oferi tuturor cetăţenilor acces la beneficiile acestei economii şi, implicit, la un trai mai bun. Prin astfel de proiecte pe fonduri europene dorim să oferim posibilitatea persoanelor vulnerabile de a avea o slujbă şi o viaţă cât mai normală. Asta înseamnă o guvernare responsabilă, bazată pe nevoile cetăţenilor", a mai spus Plumb.

Cu acelaţi prilej, Departamentul pentru Egaltiate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, coordonat de secretarul de stat Ioana Cazacu, a semnat proiectul "START - O viaţă de calitate în siguranţă", prin care se urmăreşte crearea unui sistem naţional funcţional pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei împotriva femeilor şi a traficului de persoane, printr-o abordare sistemică.

Proiectul se adresează unui grup-ţintă de 10.050 persoane, din care: 1.000 femei, 5.000 alte persoane din grupuri vulnerabile, astfel: 4.000 victime ale violenţei domestice, 1.000 copii în situaţii de risc), 50 victime ale traficului de persoane, 3.000 experţi din cadrul structurilor publice care au responsabilităţi în prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a traficului de persoane şi/sau interacţionează cu victime, 500 manageri şi 500 persoane din cadrul autorităţilor publice locale şi centrale.

Activităţile centrale ale proiectului derulat de DESFB cuprind:

-Crearea unor mecanisme şi implementarea unor măsuri dedicate prevenirii şi combaterii violenţei domestice şi a traficului de persoane, inclusiv centre dedicate şi modalităţi discrete de protejare a victimelor;

-Crearea unui sistem integrat de înregistrare, raportare şi management al cazurilor de violenţă în familie, prin realizarea unui sistem specializat care ar facilita înregistrarea mai uşoară a datelor şi elaborarea setului unitar de instrumente de monitorizare, inclusiv a fişei unice;

-Înfiinţarea unei linii telefonice gratuite şi anonime destinate victimelor violenţei în familie şi finanţarea costurilor de operare a acestei linii din bugetul de stat prin bugetul aprobat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, ca ordonator principal de credite prin suplimentarea bugetului Departamentului pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, ca ordonator terţiar de credite;

-Formare profesională şi calificare în domeniul incluziunii sociale relevante pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a traficului de persoane;

-Acreditarea/ autorizarea programelor de formare/ educaţie destinate persoanelor din categoriile grupurilor ţintă;

-Campanii pentru creşterea conştientizării şi combaterii traficului de persoane şi violenţei domestice, în special împotriva femeilor şi a copiilor.

Totodată, Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a afirmat: "Abordăm piaţa muncii din perspectiva dialogului social. Este o abordare absolut inovativă pentru piaţa muncii din România. (...) Unul dintre proiectele semnate astăzi are ca scop creşterea competitivităţii economice prin stimularea democraţiei participative, precum şi promovarea transferului de expertiză la nivel naţional şi prin parteneriate transnaţionale şi pentru promovarea ocupării pe piaţa muncii printr-un dialog social de calitate. Proiectul vizează de asemenea, creşterea gradului de implicare a actorilor dialogului social în vederea realizării unei pieţe a muncii incluzive, flexibile şi moderne, precum şi incluziunea şomerilor de lungă durată. Se are în vedere transferul de bune practici cu privire la dialogul social, la piaţa muncii şi la ocupare către toate judeţele din România prin comisiile de dialog social".

---

Autoritatea de Management (AM) a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), aflată în coordonarea Ministerului Fondurilor Europene (MFE), a semnat, astăzi, contracte de finanţare cu bugete de peste 162 milioane euro, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Ceremonia de semnare a avut loc la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Victor Ponta, a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi a ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.

"Au fost semnate astăzi proiecte cu un buget de peste 162 milioane euro, finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Fondurile europene contractate prin aceste proiecte se ridică la 140 milioane euro, echivalentul a 4% din fondurile de care dispune România prin POSDRU", a declarat Teodorovici.

Mai precis, astăzi au fost semnate primele 63 proiecte evaluate în apelul "Dezvoltarea Economiei Sociale", acestea având un buget de aproximativ 82 milioane euro, dintre care fondurile UE reprezintă peste 66 milioane euro. De asemenea, au fost semnate 4 proiecte finanţate în apelurile: "Formare profesională pentru îmbunătăţirea participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii", "Iniţiative transnaţionale pentru o piaţă incluzivă a muncii", respectiv "Şanse egale şi respect". Aceste patru proiecte au un buget de aproximativ 80 milioane euro, dintre care fondurile UE reprezintă peste 74 milioane euro, se mai arată în comunicat.

În cazul apelului "Dezvoltarea Economiei Sociale", este pentru prima dată când sunt semnate contracte de finanţare înainte de finalizarea evaluării tuturor propunerilor de proiecte depuse.

Ministrul Eugen Teodorovici a precizat: "Am ales să semnăm proiectele care au obţinut 80 de puncte înainte de finalizarea evaluării tuturor propunerilor de proiecte depuse, deoarece nu există nici un motiv real să aşteptăm încheierea verificării tuturor cererilor de finanţare. Mai mult: să semnăm cât mai repede proiectele eligibile pentru ca banii europeni să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie de ei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb