Una din fiecare zece ţigarete consumate în Uniunea Europeană, în 2013, a provenit de pe piaţa neagră, dintre acestea, conform unui studiu KPMG, 33% fiind "illicit whites" (un tip emergent de ţigarete ilegale, fabricate cu singurul scop de a fi traficate), potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Astfel, pierderile statelor membre UE cauzate de comerţul ilegal cu ţigarete s-au ridicat la aproximativ 10,9 miliarde euro.
Comerţul ilegal cu ţigări a crescut anul trecut cu 15% în România, circa 2,9 miliarde de ţigarete fiind vândute pe piaţa neagră.
Avansul comerţului ilegal se explică prin creşterea contrabandei din duty free cât şi prin volumele mari de ţigări contrafăcute care provin în principal din Ucraina.
Mai puţin de 1% din ţigările care sunt aduse din Moldova şi Serbia reprezintă importuri legale. Restul sunt catalogate drept ţigări de contrabandă şi reprezintă 40% din volumul total al pieţei negre din ţara noastră.
Ponderea ţigărilor contrafăcute din ţara noastră reprezintă 16% din piaţa neagră iar 87% din ţigările contrafăcute provin din Ucraina, cel mai copiat brand fiind Viceroy.
Potrivit KPMG, în timp ce numărul de "illicit whites" consumate a crescut cu 15% în comparaţie cu 2012, per ansamblu, comerţul ilegal cu ţigarete în UE a înregistrat o scădere uşoară de la un nivel record de 11,1% în 2012 la 10,5% în 2013.
"Cel mai recent raport privind piaţa ilegală de ţigarete a evidenţiat faptul că, odată cu veştile îmbucurătoare legate de scăderea contrabandei cu produse din tutun pe cuprinsul UE, au apărut, însă, şi alte tendinţe care constituie motive de îngrijorare, printre care se numără creşterea continuă a consumului de «illicit whites». De asemenea, raportul nostru include şi semnale de alarmă pentru unele ţări, unde se consumă volume mari de ţigarete de contrabandă", a declarat Robin Cartwright, Partner KPMG.
KPMG a constatat că nivelul cel mai ridicat de comerţ ilegal în 2013 s-a înregistrat în Letonia (28,8%), Lituania (27,1%), Irlanda (21,1%), Estonia (18,6%) şi Bulgaria (18,2%).
Cele mai mari volume de tigări de contrabandă au fost consumate în Germania şi Franţa cu 11,3 miliarde şi respectiv 9,6 miliarde de ţigări de contrabandă, iar în Polonia şi Grecia numărul de "illicit whites" s-a ridicat la 9,1% şi respectiv 12,2% din consum.
În total, în UE au fost consumate 58,6 miliarde ţigarete de contrabandă, acesta fiind echivalentul pieţei legale de ţigarete a Spaniei şi Portugaliei laolaltă şi reprezintă o pierdere totală de venituri fiscale în valoare de 10,9 miliarde euro.
În 2013, 10,5% din totalul ţigaretelor consumate în UE au fost de pe piaţa neagră, comparativ cu 11,1% în 2012 şi 10,4% în 2011.
Incidenţa contrabandei, excluzând "illicit whites" şi produsele contrafăcute, a scăzut semnificativ, cu 26,7%, până la 35,6 miliarde de ţigarete.
Consumul de "Illicit whites" a atins un nivel record, de 19,6 miliarde de ţigarete, pornind, practic, de la zero în 2006, potrivit concluziilor studiului KPMG.
Cele mai mari volume de "illicit whites" pentru 2013 au fost înregistrate în Polonia (4 miliarde), Grecia (2,8 miliarde), Spania (2,5 miliarde), Bulgaria (1,6 milarde) şi Germania (1,4 miliarde).
"În ciuda scăderii înregistrate în 2013, piaţa neagră a produselor din tutun în UE rămâne o sursă semnificativă de pierdere de venituri la bugetele guvernelor şi un concurent puternic al producătorilor şi comercianţilor de pe piaţa legală. Această activitate ilegală nu vine doar cu consecinţe financiare, ci favorizează şi criminalitatea în comunităţile locale. British American Tobacco plc (BAT), Imperial Tobacco plc (Imperial), Japan Tobacco International (JTI) şi Philip Morris International Inc (PMI) continuă să aloce resurse semnificative pentru combaterea problemei - în plus faţă de cerinţele prevăzute în Acordurile de Cooperare semnate cu Comisia Europeană - bazându-se pe convingerea că soluţiile eficiente necesită o cooperare solidă între guverne, organele de aplicare a legii, producători şi comercianţii cu amănuntul", potrivit rezultatelor studiului.
Studiul a fost comandat de către toţi cei patru mari jucători pe piaţa de ţigarete din UE - BAT, Imperial, JTI şi PMI, fapt care a permis accesul KPMG la o bază mai extinsă de date, care a îmbunătăţit calitatea analizei. Înainte de 2013, studiul era efectuat la cererea PMI, ca parte a angajamentului companiei în temeiul Acordului de Cooperare cu Comisia Europeană.
KPMG SUN 2013 defineşte "illicit whites" drept: ţigarete care sunt, de obicei, produse legal într-o ţară/piaţă, în principal pentru contrabandă. În timp ce pot fi exportate legal din unele ţări, sunt traficate la nivel transfrontalier pe timpul transportului către destinaţia finală unde au o distribuţie limitată sau inexistentă şi sunt, de fapt, comercializate fără plata taxelor.