ANALIZĂ AUTOVIT.RO: Piaţa maşinilor noi, în scădere pentru al şaselea an consecutiv

E.D.
Companii #Auto / 15 aprilie 2014

Anul trecut a fost al şaselea consecutiv de scădere pentru piaţa maşinilor noi, iar tranzacţiile interne cu maşini second-hand au scăzut cu 40%, potrivit analizei platformei de anunţuri auto din România Autovit.ro, folosind datele publice oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Pe piaţa maşinilor noi, primul trimestru este prin tradiţie cel mai slab din an, astfel că sunt şanse ca nivelul de 57.000 cu care s-a încheiat anul 2013 să fie depăşit, un argument fiind şi faptul că programul Rabla a început mult mai repede decât anul trecut, susţine Autovit.ro. De asemenea, platforma adaugă că, dacă programul Rabla va decurge bine, piaţa are şanse să ajungă la 65.000 de unităţi. În primul trimestru piaţa a fost cu circa 2.000 de unităţi peste Q1 2013 şi dacă ritmul se va menţine şi pe mai departe, nivelul de 65.000 poate fi atins.

Piaţa maşinilor second-hand din import a crescut cu 40% anul trecut, dar anul acesta lucrurile s-au schimbat şi, cu tendinţa din prezent, e greu de crezut că se va depăşi valoarea de 200.000 de unităţi. Totuşi, acest sector este imprevizibil şi luni cu cifre slabe pot alterna cu unele în care cifrele sunt neaşteptat de mari, adaugă Autovit.ro.

Efectele timbrului de mediu se resimt în piaţă şi în 2014, iar numărul de tranzacţii cu maşini second-hand pe plan intern este puţin mai mare decât anul trecut, însă la jumătate faţă de anul de maxim 2011. Şi pe mai departe posesorii de maşini Euro 3 şi Euro 4 produse înainte de 2007 nu au motive să le vândă, iar blocajul din piaţă este consistent.

Sentimentul de incertitudine din piaţă este menţinut şi de posibilitatea ca formula timbrului de mediu să fie schimbată anul acesta, mai ales că la conducerea Ministerului Mediului au fost modificări de ordin politic (Rovana Plumb a fost înlocuită de Atilla Korodi) şi în general acestea antrenează şi modificări ale planurilor. În orice caz, dacă se vor produce schimbări la timbrul de mediu, este puţin probabil ca ele să fie implementate mai repede de această toamnă fiindcă vor trebui făcute dezbateri publice în ţară şi foarte probabil şi consultări cu Uniunea Europeană.

Creşterea preţului benzinei la 1 aprilie îi va determina pe o parte din şoferi să parcurgă mai puţini kilometri şi chiar dacă impactul nu va fi semnificativ, este posibil ca o parte dintre cei care ar fi vrut să-şi ia o maşină second-hand de câteva mii de euro să fie descurajaţi şi să amâne achiziţia, în speranţa unor vremuri mai bune.

Un factor descurajant este şi cel legat de starea creditării şi de micşorarea numărului celor care ar fi dispuşi sau care îşi permit să-şi ia un credit pentru o maşină, încheie Autovit.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb